2020. június 3., szerdaMa Klotild napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2020.06.03. Klotild Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A Fehér Villám megrázta Amerikát

Hirdetés

A Fehér Villám megrázta Amerikát

Sokszor és sok helyen megtalálták már az atlétika következő Usain Boltját, több tinédzserre rásütötték, hogy még gyorsabbak lehetnek százon a jamaicai világcsúcstartónál is, de eddig nem váltották be a reményeket. A csak Fehér Villámnak nevezett Matthew Boling is erre a sorsra juthat, de az biztos, középiskolás atlétáról még nem nagyon beszéltek annyit Amerikában, mint róla.

A végzős, 18 éves atléta nem a semmiből tűnt fel, évek óta remek korosztályos eredményeket szállított, de idén tavasszal robbant be a köztudatba, és már most az amerikai atlétika megmentőjét látják benne.  

New PR and 100m high school record all conditions, 9.98 #AMDG pic.twitter.com/bLAekQnx0z

Hirdetés

— Matthew Boling (@matthew_boling1) 2019. április 28.

Boling elég komplex atléta, korábban 400 méteren és távolugrásban nyert középiskolás bajnokságot, de aztán a rövidebb távok felé fordult, 100-on és 200-on is nagyszerű időket fut. Az egyik amerikai szaklap azt írta, miután 10,25-öt ért el százon, hogy itt van a Boling 2.0. Nagyjából igaza is lett. 

Az áprilisi Texas Relaysen 8,01 méterrel nyerte meg a távolugrást, majd 10,20-ra javította százas idejét, és a houstoni Strake Jesuit csapatával nyert a 4×100-as váltóban. Boling utolsó tagként, az ötödik-hatodik helyről felhajrázva hozta be elsőként a váltót.

És még csak azután jött az igazi szenzáció, amivel nemcsak az amerikai mainstream médiába került be, hanem világszerte ismertté vált a neve. Április végén 10 másodpercen belül, 9,98 alatt futotta le a száz métert. Igaz, a megengedettnél jóval nagyobb hátszélben, de akkor is

minden idők leggyorsabb középiskolása lett. 

A 9,98 után persze mindenki azt kezdte számolni, minden szakmaiságot nélkülözve, hogy Boling milyen eredményt ért volna el ezzel az olimpián, vagy az amerikai válogatón. Ezek egyelőre nála még nem tartoznak a realitás kategóriájába, de egy korábbi nagyszerű sprinter, az olimpiai második Ato Boldon azt írta, hogy 10 másodperc alá sokszor úgy kerülnek be a futók legálisan, hogy először túl nagy hátszéllel lépik át a küszöböt. Szerinte Boling is képes lehet egy rendes százra, szóval lát esélyt rá, hogy a jegyzett sprinterek közé kerüljön.

Boling két héttel később be is bizonyította, hogy megvan ez a potenciál benne, a texasi országos bajnokságon 10,13-ra javította százon az egyéni csúcsát, ami minden idők negyedik legjobb amerikai középiskolás eredménye legális körülmények között. A távolugrást két kísérlettel megnyerte, a többi ugrását kihagyta, hogy a sprintszámokra koncentrálhasson. A 4×100-as váltóban kizárták csapatát, de még jött a 4×400-as váltó is, amiben elég reménytelen helyzetből fordított. Ő volt a befejezőember, nagyjából 25 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/atletika/2019/05/15/matthew_boling_kozepiskolas_komplex_atleta_sztar_usain_bolt_sprinter_egyesult_allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szezon végéig eltiltották a Kleinheislert kiállító horvát bírót

A szezon végéig eltiltották a Kleinheislert kiállító horvát bírót

Tévesen állította ki Kleinheisler Lászlót, az NK Osijek magyar válogatott játékosát Igor Pajac játékvezető a …