2020. szeptember 28., hétfőMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Sport / A bozóttüzek felforgathatják az AusOpent

A bozóttüzek felforgathatják az AusOpent

Hétfőn kezdődik az Australian Open, az év első Grand Slam-tornája, amin a tenisz mellett ezúttal a hónapok óta pusztító ausztrál bozóttüzek is előtérbe kerülnek, és az elmúlt napokban kezdődött esőzésektől, valamint a széljárástól függően akár lényegesen befolyásolhatják is a játékot. Az elmúlt héten volt olyan nap, amikor a bozóttüzek füstje miatt Melbourne-ben volt a legegészségtelenebb a levegő a világon, egy teniszező köhögőroham kíséretében adta fel a selejtezőt, mérkőzéseket kellett elhalasztani, vagy félbeszakítani. A torna főtáblás küzdelmeinek kezdete előtti felháborodásra is reagálva a szervezők bejelentették, hogy ahhoz hasonló különleges szabályokat vezetnek be a levegőminőség esetében, mint amilyeneket az extrém hőségben alkalmaznak.

A férfiaknál most először érhetné utol a világelső Rafael Nadal a 20-szoros Grand Slam-bajnok, és 38 évesen is az esélyesek közé tartozó Roger Federert, de a címvédő Novak Djokovic is kirobbanó formában van, és az elmúlt időszakban abszolút dominál a spanyol ellen keménypályán. A nőknél három év óta első tornagyőzelmével érkező Serena Williams próbálja megint beállítani az örökrekordot, de többen is odaérhetnek a végén. Fucsovics Márton és Babos Tímea is a főtáblán kezdi az idén különösen nehéz körülmények között megrendezett AusOpent.

Volt nap, amikor Melbourne-ben volt a legrosszabb a levegő

Ausztráliában hónapok óta apokalipszist idéző tüzek pusztítanak, és a nyár miatt fokozódó hőség még nehezebbé tette a tüzek megfékezését. Januárban már rendkívüli állapotot kellett hirdetni, a tüzek miatt 29 ember halt meg, és több mint 2000 lakóház megsemmisült. A Magyarországnál is nagyobb területet letaroló tűzben becslések szerint január elejére egymilliárd állat halhatott meg. (A mostani bozóttüzek mögött álló tényezőkről itt írtunk bővebben>>>) Ausztrália északkeleti részén a hét második felében heves esőzések kezdődtek, és egyes helyeken már a bozóttüzek mellett áradások okoznak gondokat. A hét végén a délkeleti Victoria államban viszont még tucatnyi helyen, 1,4 millió hektáron égtek a lángok.

A tornához közeledve egyre nyilvánvalóbb volt, hogy az idei Australian Opent is csak a bozóttüzekkel terhelve tudják megrendezni. Az ATP Játékosok Tanácsának elnökeként Djokovic is beszélt arról még január közepén, hogy utolsó lehetőségként akár a verseny elhalasztását sem lehetne kizárni. A szervezők szerint ez nem merül fel, a főtáblás küzdelmek kezdetére valamelyest javult is az időjárás, és számos óvintézkedés mellett meg tudják rendezni a tornát.

Tüzek Melbourne környékén

Tüzek Melbourne környékén

Fotó: myfirewatch-dr.landgate.wa.gov.au

Csakhogy sok teniszező dühösen reagált a héten, miután annak ellenére is megkezdték szabad téren a komoly fizikai igénybevétellel járó selejtezős meccseket, hogy volt, amikor 

Victoria állam vezetése azt tanácsolta a lakosoknak, hogy csak kevés időt töltsenek a szabadban, kerüljék a fizikai megerőltetést, és a háziállatokat se engedjék ki.

A széljárás megváltozása is hozzájárult ahhoz, hogy kedden és szerdán újabb adag füst érkezett Melbourne-höz, ahol megnőtt a szálló por koncentrációja is.

Egyre inkább érinti a profi sportot

Azóta került különösen középpontba, hogy milyen légszennyezettség mellett lehet még megrendezni egy profi sporteseményt, hogy 2008-ban Pekingben tartották az olimpiát, ahol – a mérések kezdete óta – a legrosszabb volt a levegő minősége az olimpiák történetében. Ez egyrészt közvetlenül is hatással lehet a sportolók teljesítményére, de hosszabb távon is veszélyeztetheti az egészségüket. „Mivel olyan kemény fizikai munkát végeznek, és közben annyi levegőt szívnak be, a profi sportolók egy olyan csoport, akik különösen ki vannak téve a légszennyezettségnek” – mondta Ed Avol szakértő a The Verge-nek.

Miközben pedig az extrém hőségre már kidolgoztak szabályozásokat, addig a bozót- és erdőtüzek, vagy éppen a tarlóégetés miatt a világ számos pontján szembesültek azzal sportszövetségek, hogy hasonló lépéseket kell tenniük a légszennyezettség miatt is. Ebben pedig folyamatosan van bizonytalanság: miközben 2018-ban a kaliforniai bozóttüzek idején voltak olyan amerikai futballmeccsek, amiket lefújtak, másokat nem sokkal messzebb mégis megtartottak. Volt, ahol hidratáló szüneteket rendeltek el, vagy éppen oxigénpalackokat is bekészítettek a partvonal mellé.

Többen is dühösen reagáltak

Az AusOpen szervezői a hét elején úgy döntöttek, hogy ugyan több órás csúszással, de elkezdik kedden és szerdán is a selejtezős meccseket, amiken több néző is arcmaszkban vett részt. Jelezték, hogy folyamatosan vizsgálják a levegő minőségét, és minden döntést ezek, az orvosi csapattal való konzultáció, és az időjárás-előrejelzés alapján hoznak meg. A Melbourne-re telepedő szmogban azonban drámai jelenetek is kialakultak:  a ranglista-182. Dalila Jakupović szlovén teniszezőnő köhögőrohamot kapott, majd letérdelve adta fel a mérkőzést, amin ő vezetett. A brit Liam Broady azt mondta, több indulónak is asztmagyógyszer kellett, hogy ki tudjon állni, vagy folytatni tudja a meccsét, míg az AusOpenen egyébként szabadkártyával induló Marija Sarapova és Laura Siegemund mérkőzését inkább megszakította a székbíró a Kooyong Classic bemutatótornán.

Awful scenes in Melbourne.

Dalila Jakupovic has abandoned her #AusOpen qualifying match after suffering a coughing fit while playing in thick smoke caused by the #AustralianFires. pic.twitter.com/WAJv6TzTjW

— ESPN Australia & NZ (@ESPNAusNZ) January 14, 2020

Több teniszező is dühösen reagált a közösségi médiában. „Mi lesz az összes ember egészségével, akinek kint kell lennie, főként a labdaszedő gyerekekével? Hol a határ?” – tette fel a kérdést Mandy Minella. „A levegő sűrű volt, és nehéz volt lélegezni. A mi ügyünk a lista végén van összehasonlítva azokkal, akik tényleg szenvednek a tüzek miatt, de sportolóként ezek nem a legideálisabb körülmények” – mondta Eugenie Bouchard. A nőknél 5. kiemelt Jelina Szvitolina pedig arról írt: „Miért kell valami rossznak történnie, hogy lépjenek?” A férfiaknál voltak, akik kettős mércével is vádolták a szervezőket, hogy az alacsonyabban rangsorolt játékosoknak a szabad téren kellett pályára lépniük a selejtezős meccseiken, míg a ranglistán élen állók behúzott tető mellett edzhettek a nagyobb stadionokban.

A legjobb magyar női teniszező, Babos Tímea a vg.hu-nak adott telefonos interjúban óriási hibának tartotta, hogy elkezdték a selejtezőket azon a ponton, azt mondta, hogy nagyon sok játékos szenvedett.

„Én tegnap edzettem, és én is éreztem a levegő rossz minőségét, nem volt könnyű lélegezni. A meccsstressz és a meleg hatására valószínűleg ez százszor rosszabb lehet”

– nyilatkozta még a hét közepén. „Reméljük, a jövőben jobban átgondolják, hogy ilyen körülmények között szabad-e játszani” – mondta. Hozzátette, hogy az eső némileg segített, de nagyon hullámzó az időjárás, a héten 36 fok után volt 18 is.

Melbourne városa füstködben áll az ausztráliai bozóttüzek miatt 2020. január 14-én

Melbourne városa füstködben áll az ausztráliai bozóttüzek miatt 2020. január 14-én

Fotó: Daniel Pockett / Getty Images Hungary

Roger Federer pedig azt mondta, hogy jobb kommunikációt kért a szervezőktől a légszennyezettség miatt, és ő sem érezte elégségesnek a játékosokhoz eljutó információkat. Federer a hétvégén arról beszélt, hogy a megfelelő információ biztosítása a médiának, a szurkolóknak, de a helyieknek is fontos ebben a helyzetben, de a teniszezőknek különösen az, mert tudniuk kell, mennyire közel járnak ahhoz a határhoz, amikor már nem biztonságos sportolni ebben a levegőben. A svájci támogatásáról biztosította azokat az új szabályokat, amiket a légszennyezettség miatt vezettek be pénteken. Nadal is hangsúlyozta, hogy ő is beszélt a kialakult helyzetről Craig Tiley tornaigazgatóval.

Megszakíthatják a játékot a légszennyezettség miatt

„A játékosok, a nézők és a munkatársaink egészsége a legfontosabb” – hangsúlyozták ki a szervezők. Craig Tiley azt mondta, megértik a felháborodást, és konzultáltak a férfi és a női mezőnyt képviselő játékosokkal. Azt ígérte, hogy az orvosi csapatuk folyamatosan figyeli a körülményeket, és olyan új intézkedéseket vezettek be, amivel szerinte biztosítani lehet a torna tervek szerinti lebonyolítását, ő nem számol csúszással.

Ember sétál maszkban Melbourne-ben a füstköd miatti rossz levegőben 2020. január 14-én

Ember sétál maszkban Melbourne-ben a füstköd miatti rossz levegőben 2020. január 14-én

Fotó: Stringer / Reuters

A szervezők megjelöltek egy ötszintes skálát, ami alapján elbírálják majd, mehet-e a játék. Amennyiben a szálló por (PM2.5) koncentrációja meghaladja a 200 μg-t köbméterenként, nem engedik pályára a játékosokat. 97-200-as érték között az orvosi stábbal egyeztetve vitatják meg, hogy folytatódhat-e a játék, amikor ilyen értéket mérnek, a székbíró saját hatáskörben is berekesztheti a játékot. Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/sport/tenisz/2020/01/19/australian_open_ausztralia_bozottuz_grand_slam_djokovic_federer_nadal_serena_williams_babos_fucsovics_craig_tiley/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

 Benedek Tiborról szóló emlékvideóval indult a magyar kupa döntője

Benedek Tiborról szóló emlékvideóval indult a magyar kupa döntője

A Magyar Kupa döntője előtt emlékvideóval tisztelegtek a háromszoros olimpiai bajnok legenda, Benedek Tibor előtt. …