2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Sport / 25 éve nem volt ilyen torna, mégse örül mindenki őszintén

Hirdetés

25 éve nem volt ilyen torna, mégse örül mindenki őszintén

Huszonöt éve nem volt olyan rangos sakkverseny Budapesten, ami jelenleg is zajlik a Bálnában.

Szabó László kereken száz éve, márciusban született, kézenfekvő volt, hogy az emléke előtt tisztelegve róla nevezik el.

Szabó az egyik legnagyobb magyar sakkozó, az 1936-os nem hivatalos olimpián nemcsak az aranyérmes magyar csapat, hanem az egész mezőny legjobbja. Olimpiákról emellett van még két ezüstérme (1937 és 1966), eközben a háború alatt volt munkaszolgálaton, hadifogságba esett, de a két évszám jól mutatja, mekkora klasszisa volt a sportágnak.

Hirdetés

Szabó László unokaöccse, Szabó András felajánlott 1 millió versenyzési támogatást a versenyen legígéretesebben szereplő gyerekeknek és fiataloknak. A versenyt a következő években már csak amiatt is érdemes megrendezni, mivel Szabó András ezt az ifjúsági támogatást a következő öt esztendőben is biztosítani fogja.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, aki emellett a Budapesti Sakkszövetség elnöke is, nemcsak méltó emléket szeretett volna állítani, hanem egy hagyományt is igyekszik újjáéleszteni.

A nyolcvanas években a Budapesti Tavaszi Fesztivál égisze alatt rendezett sakkversenyek a térség legnagyobb versenyei közé tartoztak, megesett, amikor több mint ötszázan játszottak a Budapest Sportcsarnokban.

A Fővárosi Önkormányzat biztosította a Bálnát, ami ideális helyszín egy ilyen versenynek, Révész támogatókat szerzett. Az ötmilliós díjalapnak köszönhetően 40 ország 345 játékosa – köztük 37 nagymester – méri össze tudását a vasárnapi eredményhirdetésig.

A verseny nyílt, de három erősségű csoportot hoztak létre, a legjobbaknál a lett Igor Kovalenko (2672) és az izraeli Tamil Nabaty (2649) rendelkezik a legmagasabb pontszámmal, de csak egy ponttal van lemaradva a harmadik kiemelt, a magyar válogatott Berkes Ferenc.

Az ötödik forduló után Berkes Ferenc 4,5 ponttal a 10. helyen áll, de csak egy ponttal van lemaradva az első helyen álló nagymestertől, Borisz Szavcsenkótól. A második hármas holtverseny alakult ki, ők fél ponttal gyűjtöttek kevesebbet az éllovasnál, de az igazi izgalmak még csak most jönnek.

Révész reméli, hogy a következő évben sikerül még erősebb versenyt rendezni, és már a legjobb magyarok is asztalhoz ülnek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nagyon sok magyar versenyző örül, hogy utazás nélkül végre Budapesten is ilyen erős nemzetközi mezőnyben tudnak játszani, hiszen a résztvevők közel fele külföldről érkezett, és végre Budapesten is van olyan nagy torna, amin teljesíteni lehet a mesteri- nagymesteri normákat.

„Szerettem volna megmozdítani egy kicsit az állóvizet, szeretném segíteni a hazai játékosok fejlődését. Sokan látják, hogy baj van az utánpótlás nevelésével. Kell végiggondolt stratégia, hatékony forrásfelhasználás és jó versenyek. Bár vannak arra utaló jelek, hogy nem mindenki örül őszintén ennek a sikeres versenynek, én már azt javasoltam a sakkszövetség elnökének, hogy jövőre a csehekhez hasonlóan rendezzünk egy hazai GP-sorozatot. Biztos vagyok benne, hogy a Magyar Sakkszövetség felhívására lennének önkormányzatok, akik hajlandóak lennének helyszínt biztosítani és hozzájárulni a megfelelő díjalap megteremtéséhez is. Ha sikerülne minden évben négy ilyen erős versenyt rendezni Magyarországon, az rövid időn belül érezhetően pozitív hatással lenne a magyar sakkozásra.” – magyarázta.

A verseny 9 fordulós, a Bálnában ingyen látható, a partik fél öttől kezdődnek.

Borítókép: Bődey János / Index

Forrás: http://index.hu/sport/sakk/2017/03/24/25_eve_volt_ilyen_sakktorna_utoljara_budapesten/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

„Védett és szórakoztatott” – Mackógabi, a magyar El Loco

  Harmath Ákos: Középsuliba jártam, s a négy év során rendíthetetlenül lelkes tagja voltam az …