2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Velence már száz éve sem bírt a turizmussal

Hirdetés

Velence már száz éve sem bírt a turizmussal

Rendes polgárcsaládban generációk töltötték ugyanabban a velencei szállodában a nászútjukat, hiszen a szabályszerű házasélet sokáig Olaszországban kezdődött. Lehet, hogy a magyarok tehetnek arról, hogy a város ma már nem bír a turizmussal?

Hirdetés

Figyeljék csak meg a vonatzakatolás erotikumát!

Mindenféle ókori előzmény után a 18. századi angol arisztokrácia tagjai voltak az első modernkori nászutasok. Ez az általában kéthétnyi időszak eredetileg sokkal inkább rokonlátogatás volt, mint egymással töltött idő: az új házasok felkeresték azokat a távolabb élő rokonokat, akik nem tudtak ott lenni az esküvőn. Később a tengerpart és a fürdővárosok lettek divatosak, az igazán kalandvágyók és gazdagok pedig a kontinensre, Párizsba, Rómába mentek. Száz év sem telt el, és követték őket európai osztálytestvéreik, elsősorban Itáliába; Amerikában pedig a Niagara vízesés lett ikonikus helyszín.

Az első, évszámhoz köthető magyar nászút gróf Károlyi Györgyé és Zichy Karolináé, akik 1836-os esküvőjük után Olaszországba indultak. „A nászút magyarországi történetének kutatása elhanyagolt téma, szépirodalomból, újsághírekből, életrajzok morzsáiból lehet csak összerakni”– mondta az Indexnek Bata Tímea, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, aki elsősorban a későmodern korszak nászútjainak hazai történetét kutatta.

A turizmus és az infrastruktúra fejlődésével, a szabadidő megjelenésével párhuzamosan vált maga az utazás és annak helyszíne egyre fontosabbá. Rokonlátogatás helyett az út már az új pár új életéről szólt, amelyben a férj nemcsak a baedeker kötelező látnivalóival ismerteti meg a feleségét, hanem a szexuális élettel is. A huszadik század elejéig vagy akár tovább is tulajdonképpen két egymás számára ismeretlen ember kelt útra, akik egyszerre küzdöttek az utazás praktikus nehézségeivel és egymás idegenségével.

VIII. Edward brit király és Wallis Simpson nászútjukon Velencében 1937. június 3-án

VIII. Edward brit király és Wallis Simpson nászútjukon Velencében 1937. június 3-án

Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Mindennek ellenére a szokás fennmaradt, akár orvosi javallat ellenében is. Sőt, egyre szélesebb társadalmi réteg ült fel a nászutas-vonatra.

 „[Tauffer Vilmos, a neves orvosprofesszor] a nászutazást – bölcsen és okosan – elítélte. Egészségi szempontból. Nekem úgy tetszik, hogy az ő jeles érvelése folytán se szűnik meg a nászút. Pszichológiai okokból. Hatalmas erotikum rejlik a helyváltoztatásban, az utazásban, a vonatzakatolásban. Figyeljék csak meg, milyen intenzíven hatnak reánk a nők a vonatban. Egyenesen a szerelem ritmusát, a vérünk ütemeit kopogják ki a kerekek. Másrészt egy szimbólum a nászút. Egy csodát szomjaznak az új szerelmesek s amit nem találnak meg Budapesten, Aradon és Kassán, talán fellelik a lagúnák sekély vizén, az olasz napfényben, vagy egy ismeretlen hotel hangulatában”– írta a Hét 1911-ben.

A szabályszerű házasélet sokáig olaszországi nászúttal kezdődött

„Mihály most volt először Olaszországban, harminchat éves korában, a nászútján. […] Ha nem házasodik meg, és nem az a szándéka, hogy szabályszerű, olaszországi nászúttal kezdődő házaséletet éljen, talán mindhalálig halogatta volna az olaszországi utat” – magyarázta Szerb Antal a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/10/12/velence_naszut_magyarok_turizmus_jokai_ady_marai_szerb_antal_hotelek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Piff, anyukám, Cylánál lappangott a kubista remekmű!

Piff, anyukám, Cylánál lappangott a kubista remekmű!

Idehaza egyetlen múzeumunkban, még a Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban, sincs ehhez fogható rangos …