2019. december 16., hétfőMa Etelka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.16. Etelka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Végül csak eljutottak a magyarok is a Holdra

Hirdetés

Végül csak eljutottak a magyarok is a Holdra

Hidegháború és kőkemény politikai csatározás ide vagy oda, a szovjetek mégis embert küldtek volna a Holdra: a siker tökéletesen biztos volt, az amerikaiaknak viszont még a rakétája se volt egészen kész.

Hirdetés

A szovjet kozmonauta már felkészült a kilövésre, sem technikai, sem más akadály nem volt, hogy elsőként hagyja ott a lábnyomát a Holdon, a teljes kétségbeesésbe taszítva Amerikát, amikor hirtelen mindennek vége lett: a szovjetek pénze elfogyott. Az amerikaiak már megint sikert arattak, még ha nem is az űrben, csak az államkasszánál.

Így ért véget a szerkesztőségben a Moonshot – The Next Giant Leap című társasjáték tesztelése. Mivel a játékban az országok költségvetését hamarabb kell kiértékelni, mint ahogy elindulhatnának a küldetések az űrbe, a Szovjetunió legatyásodása és Amerika gazdasági szárnyalása döntötte el a játékot, nem a szovjetek jobb technikai felkészültsége. Így nem léptek a Holdra a szovjet kozmonauták – most sem. A történelem ismétli önmagát, még akkor is, ha csak egy társasjátékról van szó.

A Moonshotot egy magyar fejlesztőcsapat találta és fejlesztette ki; az angol cím lefordíthatatlan szójáték: a moonshot a Hold felé indított rakétára is utal, de a szlengben az elképesztően menő, szinte elérhetetlen cél teljesítésére is használják. Az alcím meg utalás Neil Armstrong első szavaira a Holdon, amit a saját maga által kreált legenda szerint ott helyben rögtönzött, a testvére szerint viszont előtte hónapokig agyalt rajta. A játékot az Index az elsők között próbálhatta ki, egyelőre még a Kickstarteren gyűjtik a fejlesztők a pénzt a gyártás megkezdéséhez: a kampány percre pontosan 50 évvel azután indult el, hogy beizzították az Apollo-11 Saturn V rakétáját Neil Armstronggal, Buzz Aldrinnal és Michael Collinssal a fedélzeten, azaz július 16-án, magyar idő szerint 15:32-kor. Az elérni kívánt cél 34 ezer dollár, azaz csaknem 10 millió forint, bár nem a forintos összeg a mérvadó, mivel a Moonshot elsősorban a nemzetközi piacra készül.

Bár persze egy ilyen kampányban inkább a marketing számít, nem a játék minősége, utóbbira alapozva minden esélyük megvan a sikerre, a kis lépésre az emberiség, a nagy ugrásra az űrkutatós játékok rajongói számára. 

A Moonshotban ugyanis tényleg megvan az a szikra, ami ki tud emelni egy játékot az évi sok száz Kickstarter-társas közül, 

és az nem csak a jó időzítés a fél-centenáriumhoz. A játékmechanizmus egészen egyedi: a két csapatban, a szovjetben (Roszkoszmosz) és az amerikaiban (NASA) is egy-egy politikus és mérnök játszik, egymás mellett, de egymástól csaknem függetlenül. A két politikus egymással küzd a történelemből (és a jelenből) ismert módszerekkel: a sajtó befolyásolásával, költségvetési machinálással, kémkedéssel, hitelrontással, szabotázsra való felbujtással és a többivel, míg a mérnökök egymás technikáit is lenyúlva próbálnak minél ütőképesebb űrjárművet építeni. A politikus hiába emberkedik, ha nincs semmilyen technikai háttere, a mérnök viszont megépítheti a legjobb űrhajót is, ha a politikus nem teremti elő a pénzt a kilövéshez, vagy ha a másik oldal politikusa valahogy ellehetetleníti a küldetését.

IMG 20190704 160944

Fotó: Aradi László / Index

Ez a se nem kooperatív, se nem egyszerűen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/07/20/holdraszallas_tarsasjatek_moonshot_the_next_giant_leap_kickstarter_apollo_11_urkutatas_tarsas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „Elfogadod a rendszert, ahol Ceaușescu végtére is jó emberré válik”

„Elfogadod a rendszert, ahol Ceaușescu végtére is jó emberré válik”

A forró padlón Nicolae Ceaușescu a hátán elnyúlva feküdt, és jobb kezében a román néppel …