2019. október 22., keddMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Várnak még ránk az erkölcstelen magyar tinik – Ezeket a magyar filmeket ígérték 2019-re

Hirdetés

Várnak még ránk az erkölcstelen magyar tinik – Ezeket a magyar filmeket ígérték 2019-re

Az előzetes hírek szerint legalább 10 magyar filmet jelentettek be 2019-re. Az év feléhez közeledve viszont még egyiknek sincsen bemutatódátuma, a Filmalap sajtóközleményeiből lehet tájékozódni a sorsukról, vagy a stáb által létrehozott közösségi oldalakról. Előzetesek nincsenek, vagy ha egy esetben mégis van, az rövidebb egy percnél. A magyar forgalmazók rettegnek attól, hogy magyar filmeket nyáron küldjenek moziba, tavaly április közepe és augusztus vége között meg sem próbálkoztak magyar premierrel.

Ez azt is jelentette, hogy ősztől kezdve a magyar filmek megsokasodtak a mozikban, és egymást érték a bemutatók: három egymást követő héten mutatkozott be a Virágvölgy, a Tegnap, és a Remélem legközelebb sikerült meghalnod, valamint ősszel szintén egymás után következett az X – A rendszerből törölve, az Egy nap, és a Ruben Brandt, a gyűjtő. A nonszensz helyzet addig fokozódott, hogy 2019 elején már volt egy olyan hét, amikor két magyar film került egy nap moziba (Most van most, Guerilla), illetve egy hét különbséggel mutattak be két, nem éppel könnyű témát feldolgozó magyar dokumentumfilmet (Kilenc hónap háború, Egy nő fogságban).

A probléma egyáltalán nem az, hogy sok film készül, mert az mindig üdvözlendő: akkor is, ha a Filmalap segítségével, akkor is, ha anélkül. A gond az, hogy Magyarországon a szupernépszerű közönségfilmek kivételével (Kincsem, Valami Amerika-sorozat) ezeknek a filmeknek limitált a közönsége, és ennek az alapból kicsit közönségnek még kisebb az a szelete, aki tényleg minden magyar filmet látni akar, ráadásul pénzért. Ezek a filmek így aztán egymás elől happolják el a nézőket, az alacsony nézőszámok miatt hamar kikerülnek a moziból, az utóéletük pedig kérdéses. Vannak olyan filmek, amiket felkarol az HBO (Remélem legközelebb…, Virágvölgy), vannak, amik megjelennek DVD-n (Napszállta, Egy nap), de olyanok is, amiknek a sorsa még ismeretlen (Az Úr hangja, aminek még csak 6 hónapja volt a premierje, 6767-es nézőszámmal).

Hirdetés

002

Fotó: Laokoon Filmgroup

A bemutató dátumát nem a Filmalap határozza meg, hanem az alkotók, a producerek, és a forgalmazó együtt, nekik kell lavírozni az amerikai, francia, olasz filmek bemutatódátumai, és a többi magyar film között. A Filmalap a dátumot csak láttamozza, nincsen döntő szerepe. Egy átlagos magyar film munkafolyamata az első jelenet forgatásától a bemutató dátumáig két éven át tart, de a filmgyártásban előfordulnak csúszások, amik miatt ezeket eltolhatják.

Az évből hátra van még bő hat hónap, ez alatt tíz filmet bemutatni amúgy is bajos, de ezt még tetézi egy másik fontos fejlemény. 2013, azaz nagyjából a Vajna-féle filmfinanszírozási korszak óta az idei az első olyan év, amikor nem jutott be magyar játékfilm egyik nagy európai fesztiválra sem. Nemhogy a versenyfilmes, de még a kitekintő szekciókban sem; Cannes-ban, Berlinben és Karlovy Vary-ban is magyar alkotások nélkül maradtunk. Az egy dolog, hogy fontos reprezentáció a világ felé a magyar jelenlét ezeken a rendezvényeken, de egy sikeres fesztiválos szereplés sokat tud dobni egy magyar film itthoni nézettségén is, lásd a Testről és lélekről vagy az Egy nap esetét, az utóbbi 25 ezres nézőszáma kevésnek tűnik, de a cannes-i kritikák nélkül valószínűleg még ennyi sem jött volna össze. A cannes-i díjat nyerő Saul fiáról nem is beszélve, ami 2015 májusa óta addig gyűjtötte az elismeréseket, fesztiválszerepléseket és díjakat, amíg 2016 elején meg nem nyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart. A holokausztot feldolgozó, kifejezetten súlyos Saul fiát 268 714 magyar néző látta a moziba, ezzel a nézettségét tekintve egy ligába került olyanokkal, mint az abszolút közízlésre becélzott BÚÉK.

Magyar filmek fesztiválokon

 2013: A nagy füzet (Karlovy Vary)

2014: Fehér isten (Cannes – Un certain regard), A kivégzés (Cannes – rövidfilm), Viharsarok (Berlinale – Panorama), El (Berlinale – Generation), Szabadesés (Karlovy Vary)

2015: Saul fia (Cannes – verseny)

2016: Superbia (Cannes – Kritikusok hete), A nyalintás nesze (Cannes – Cinéfondation), Liliom ösvény (Berlinale – Forum), Love (Berlinale Shorts), Ernelláék Farkaséknál (Karlovy Vary)

2017: Jupiter holdja (Cannes – verseny), Láthatatlanul (Cannes – Cinéfondation), Out (Cannes – Un certain regard), Testről és lélekről (Berlinale), 1945 (Berlinale)

2018: Egy nap (Cannes – Kritikusok hete), Genezis (Berlinale – Panorama Special), Solar Walk (Berlinale Shorts), Napszállta (Velence – verseny), Déva (Velence – Biennale College Cinema), Virágvölgy (Karlovy Vary)

2019: Lidérc úr (Berlinale Shorts), Entrópia (Berlinale Shorts), Ahogy eddig (Cannes – Cinéfondation)

De idén a fesztiválos kritikák, díjak, említések, méltatások elmaradtak. Ugyan nem teljesen, hiszen rövidfilmekkel még mindig képviseltük magunkat: Berlinben a Lidérc úr és az Entrópia című animációk versenyeztek, Cannes-ban a Cinéfondation szekcióban szerepelt az Ahogy eddig című kisfilm, de ezek külföldi vagy hazai visszhangja jóval elmaradt az olyan korábbi fesztiválpremierekhez képest, mint az 1945 vagy a Fehér isten. A hiányzó fesztiválok közül nem is Berlin vagy Cannes a megdöbbentő, hanem Karlovy Vary, ahol külön szekció (East Of The West) szelektál Kelet-Európa és a Közel-Kelet filmjeiből, és ahol 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban is komoly díjakat nyertek magyar filmek, először A nagy füzet, aztán egy évvel később a Szabadesés, majd az Ernelláék Farkaséknál.

Az viszont tény, hogy az idei felhozatalból hiányoznak az igazi nagy dobások, amikre ráharaphatnának a filmfesztiválok. Sokan Kocsis Ágnes Éden című filmjét rebesgették Cannes-ra, hiszen a két korábbi filmje is már szerepelt a fesztiválon, de végül egyik szekcióba se került be. Két másik filmcím, ami folyamatosan felmerült pletykaként, a Senki nem megy sehova és a Valan volt, de a Z generációsokról szóló tinidráma, és az Erdélyben játszódó pszichothriller is olyan, hogy itthon különlegességnek számít, de más országokban ha nem is tucatszámra, de azért már készültek hasonlók.

Tudni kell azt, hogy egy filmfesztiválra több ezer filmet adnak be, a fesztiválok pedig a visszautasítást nem indokolják. Az idei cannes-i első bejelentésnél például még szó sem volt arról, hogy bemutatják Quentin Tarantino új, Volt egyszer egy… Hollywood című filmjét. Újságírói kérdésre válaszolva hangzott el a szervezőktől, hogy Tarantino alkotása azért nincsen még a műsorban, mert egyszerűen nem készült el. Később ugyan bejelentették, de pár hétig egyáltalán nem volt biztos, hogy az idei év egyik legjobban várt filmjét meg lehet majd Cannes-ban nézni, hiába szerette volna így mindenki. Cannes-ban nagyjából a beérkezett filmek 2 százalékát válogatják be.

A fesztiválok tehát idén elúsztak, de filmek azért lesznek – mégpedig jórészt megint ősztől. A korábbi információk szerint ezeket a magyar filmeket várhatjuk még 2019-re:

Drakulics elvtárs

Drakulics Berlinale 01

Fotó: mnf.hu

2017 októberében kezdték el forgatni a Kádár-kor hangulatát és a vámpírfilmeket egyesítő Drakulics elvtársat, a tervezett bemutató 2018 decemberében lett volna. A december elmúlt, okosabbak pedig nem lettünk, mert nincsen semmi új információ Bodzsár Márk (Isteni műszak) filmjével kapcsolatban, ami pedig csattanós válasz lehetett volna a Liza, a rókatündér vérengzéssel feldobott retrójára. A Drakulics elvtárs az amúgy közepesen szellemes címe ellenére simán a magyar nézők érdeklődésére is számíthatna, hiszen dugig van ismert magyar színészekkel: Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Jakab Juli szerepel benne. Nagy Zsolt játssza a címszereplő vámpírt, Nagy Ervin pedig az utána nyomozó titkosügynököt. A film hivatalos Instagramja idén márciusban már a vágószobából posztolt, de hogy ez egész pontosan mit jelent, azt nehéz megmondani. Úgy tudjuk, hogy a premiert októberre tették át, de ennél pontosabbat, és főleg, a csúszás okát nem sikerült megtudni. Nagy Zsolt – aki a főszereplés mellett a film producere is -, azt nyilatkozta nekünk 2018 februárjában, hogy  “elkezdtünk gondolkodni, hogy milyen marketinget kéne nyomni a filmhez, akár gerillában. Hogy kellene behozni a köztudatba, hogy az emberek kíváncsiak legyenek rá, mire a moziba kerül.” Ennek egyelőre nem látni nyomát.

Szép csendben

Máté Gábor, Bodnár Lulu és Major Erik a Szép csendben című filmben.

Máté Gábor, Bodnár Lulu és Major Erik a Szép csendben című filmben.

Fotó: Gulyás Nándor

Korábban Impromptu címen futó, mikroköltségvetésből készülő dráma premierjét 2019 tavaszára lőtték be egy filmalapos közleményben, de a film végül teljesen csak májusban készült el, úgyhogy a november látszik valószínűnek az alkotók szerint. A filmben Máté Gábor alakít egy idős karmestert, aki annak a gyanújába keveredik, hogy viszonya van egy 13 éves tanítványával. Az ügyet egy fiatal pártfogoltja neszeli meg, és ő is próbálja meg kinyomozni az igazságot. A Szép csendben az Inkubátor Program támogatásával készült (akárcsak a 2018-es Virágvölgy), ez a rendező Nagy Zoltán első játékfilmje.

Hab

<img id="kep_szerkfoto_image_28119339" […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/06/19/magyar_filmek_2019_bemutato_mozi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bruce Willis már megint kiöregedett akcióhőst játszik

Bruce Willis már megint kiöregedett akcióhőst játszik

Megérkezett az első előzetese a Trauma Center című akciófilm-thrillernek, amiben Bruce Willis zsaruként futkos egy …