2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Vajon akar-e tenni az oktatáspolitika a Budapest Kortárstánc Főiskola bezárása ellen?

Hirdetés

Vajon akar-e tenni az oktatáspolitika a Budapest Kortárstánc Főiskola bezárása ellen?

Angelus Iván, a Budapest Kortárstánc Főiskola rektora az MTI-ben küldött, november 28-án kelt közleményében jelentette be, hogy az intézmény beszünteti táncművész alap- és tánctanár mesterképzéseit. Az ok, hogy

a fennálló kulturális, jogi, adminisztratív, financiális és munkaerőpiaci feltételek nem teszik lehetővé az 1979-ben megkezdett és 2004-ben főiskolai rangra emelt képzés magyarországi, felsőoktatási formában történő felelős, minőségi folytatását.

Most közleményt adott ki a Lábán Rudolf-díj kuratóriuma és vele a legismertebb magyar tánckritikusok, miután a Budapest Kortárstánc Főiskola bejelentette, hogy 2021-ben bezárnak – azaz mikor a kifutó osztályok is végeznek.

„Sejtettük, tudtuk, hogy a Budapest Kortárstánc Főiskola nehéz helyzetben van (mikor nem volt), de hogy ilyen közel a vég, arra a legrémesebb álmainkban sem gondoltunk. A BKTF előre vetített bezárása nem csak a művészeti felsőoktatás és a magyar kortárs táncművészet számára súlyos veszteség, aminek szakmai következményei ma még beláthatatlanok, de egy olyan független szellemi műhelyt is elveszít vele az ország, amely minden időben a szabad önkifejezés, a művészi szabadság és vele együtt egy nyitott, szabad, toleráns társadalom mellett tette le voksát – az értékekért és tehetségekért. Az intézményből fennállása során sorra kerültek ki olyan egyéni hangú, innovatív szemléletű táncos-koreográfusok, akiknek alkotásai a Lábán Rudolf-díj nomináltjai vagy díjazottjai lettek, és a hazai táncművészeti közegen túl a nemzetközi színtéren is megállták helyüket. Mi, a Lábán Rudolf-díj kuratóriumának tagjai, ebben a válságos helyzetben csak figyelemfelhívással tudunk élni.

Hirdetés

Akik ténylegesen tenni is tudnának a megszűnés ellen, azok az oktatáspolitika felelős vezetői és a magyar táncszakma. Nekik még lenne lehetőségük segítő kezet nyújtani, már amennyiben van szándék és akarat,

hisz a BKTF vezetői, élükön Angelus Iván alapító-rektorral vállalták a jelenlegi évfolyamok 2021-ig történő rendezett kifuttatását. Egy oktatási intézményt létrehozni, felépíteni, működtetni tehetség és felelősség. Veszni hagyni – mindannyiunk közös szégyene.”

Aláírók:

Artner Szilvia Sisso kritikus, újságíró
Bálint Orsolya tánckritikus
Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus
Halász Tamás tánckritikus
Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő
Százados László művészettörténész
Rényi András esztéta
Török Ákos kritikus, szerkesztő

(444/MTI)

(Fenti képünkön a Lábán Rudolf-díj jelöltjeként jelenet a Hodworks Grace című darabjából.)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181206_Vajon_akare_tenni_az_oktataspolitika_a_Budapest_Kortarstanc_Foiskola_bezarasa_ellen#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tyler, the Creator visszatérhet az Egyesült Királyságba

Négy év után visszatérhet az Egyesült Királyságba az Odd Future-alapító amerikai rapper, Tyler, the Creator, …