2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Újabb botrány az irodalmi Nobel-díj körül, távozott két külsős tag a bizottságból

Hirdetés

Újabb botrány az irodalmi Nobel-díj körül, távozott két külsős tag a bizottságból

Kilépett az irodalmi Nobel-díjat odaítélő svéd bizottságból Kristoffer Leandoer irodalomkritikus és Gun-Britt Sundstrom író. Előbbi döntését azzal indokolta, hogy nincs ideje kivárni a Svéd Akadémia megváltoztatására irányuló munka végét.

„Az akadémia és az én időperspektívám eltérő, egy év túlságosan hosszú idő az én életemből, viszont túl rövid az akadémia életében” – írta Kristoffer Leandoer irodalomkritikus a Svenska Dagbladet napilapban megjelent cikkében, hozzátéve, hogy döntésének nincs köze ahhoz, hogy Peter Handkenak ítélték az idei Nobel-díjat, amiért az akadémia sok kritikát kapott Svédországban és külföldön is.

Sundstrom távozásához viszont befolyásolta az osztrák író. A svéd szerző a Dagens Nyheter című napilapban megjelent nyilatkozatában arról írt, hogy Peter Handke kitüntetése úgy lett interpretálva, mintha az irodalom a politika felett állna, ő azonban nem osztja ezt a véleményt.

Handke éles támadások kereszttüzébe került, amikor ellenezte és élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén, akit tragikus sorsú embernek nevezett. Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy nem tartotta népirtásnak a srebrenicai mészárlást.

Hirdetés

A Svéd Akadémia testületét hétfőig négy belső és öt külső tag alkotta.

A 233 éves akadémia számos intézkedést kényszerült hozni, miután egy korábbi tagjuk férjét többen szexuális zaklatással vádolták, és kiderült róla, hogy többször is kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjas nevét még a bejelentés előtt. A botrány miatt 2018-ban egy évvel elhalasztották az irodalmi Nobel-díj odaítélését.

Az intézkedések egyike az volt, hogy külső tagokat adtak a bizottsághoz.

Mats Malm, az akadémia szóvivője közleményében aláhúzta, hálásak azért a jelentős munkáért, amelyet Leandoer és Sundstrom végzett az év folyamán. Hozzátette, jelenleg azt vizsgálják, hogy miként kell átszervezni a bizottság munkáját a 2020-as irodalmi Nobel-díj odaítéléséhez.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20191202_Ujabb_botrany_az_irodalmi_Nobeldij_korul_tavozott_ket_kulsos_tag_a_bizottsagbol#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tetovált lány az Amazonon hackerkedik tovább

A tetovált lány az Amazonon hackerkedik tovább

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Stieg …