2019. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Udvaros Dorottya a színházak helyzetéről: “Aggodalommal figyelem, hogy mi történik”

Hirdetés

Udvaros Dorottya a színházak helyzetéről: “Aggodalommal figyelem, hogy mi történik”

“Aggodalommal figyelem, hogy mi történik” – mondta Udvaros Dorottya a 24.hu-nak adott interjújában a kulturális tao (társasági adókedvezmény) megszüntetéséről. A színésznő a Nemzeti Színház mellett a magánkézben lévő Belvárosi Színházban is játszik, amely az új tao-szabályok miatt árat fog emelni, és szünetelteti a vidéki előadásait.

Udvaros Dorottya azt mondta, az eddigi tao-szabályok miatt voltak olyan gigaprodukciók, amelyek azért jöttek létre, mert a taoból bődületesen sok pénzt lehetett visszaszerezni, de a tao megszüntetése nem csak a magánszínházaknak jelent problémát, hanem az olyan hagyományos kőszínházaknak is, mint a Katona József Színház, vagy az esténként 1200 nézőt befogadó Vígszínház. “Arra van remény, hogy a kőszínházak talán kapnak valamilyen kompenzációt, de a magán- és független színházakról semmit nem tudni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamilyen lobbiereje, vagy ráhatása a Nemzeti Színház igazgatójára, Vidnyánszky Attilára, Udvaros azt mondta, nem tudja, hogy mekkora a lobbiereje, de Vidnyánszky Attila becsüli és szereti őt, illetve meghallgatja a véleményét is. 

Az interjúban Udvaros beszélt a #metoo mozgalomról is, és azt mondta, bár neki nem voltak negatív élményei, de nagyon összetett kérdésnek tartja a a dolgot. Mint mondta, szerinte ahol férfiak és nők dolgoznak egymás mellett, ahol vannak, akik hatalmi pozícióban vannak és mások pedig beosztottak, ott a kiszolgáltatottság mindig jelen van, ezért a vezető felelőssége és emberi nagyságának bizonyítéka, hogy hogyan kezel egy ilyen alá-fölérendeltségi viszonyt.

Hirdetés

Hozzátette, miközben sok mindenben egyetért a #metoo mozgalommal, nem lehetünk olyan ostobák, hogy egy orvos ne simogathassa meg egy betegének a vállát, amikor erre a mondanivalója okán szükség van, ha a betege történetesen nő és az orvos pedig férfi. Ennek ellenére azt gondolja, hogy ha valaki visszaél a hatalmával, akkor minden esetnek következménye kell, hogy legyen.

Marton László esetéről azt mondta, szerinte annak volt elég következménye, mert a Vígszínházban már nem rendez, és a Színművészeti Egyetemen sem oktat.

A színésznő egyébként éppen Szabó István új filmjét forgatja Zárójelentés címmel, amelyről elárulta, hogy egy opera-énekesnőt játszik benne, aki hosszú és egyenrangú házasságban él a férjével, akit Klaus Maria Brandauer alakít.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181201_Udvaros_Dorottya_a_szinhazak_helyzeterol_Aggodalommal_figyelem_hogy_mi_tortenik#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Házilag készítene Twixet? Itt a segítség!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/06/15/hazilag_keszitene_twixet_ez_a_modja/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …