2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Peter Dinklage remekül eljátszotta volna Judy Garlandot! – Interjú a Judy című film rendezőjével, Rupert Goolddal, és a producerrel, David Livingstone-nal

Peter Dinklage remekül eljátszotta volna Judy Garlandot! – Interjú a Judy című film rendezőjével, Rupert Goolddal, és a producerrel, David Livingstone-nal

Ha van, amire egészen bátran lehet fogadni az Oscar-jelölések kapcsán, az Renée Zellweger leendő díja az élete végén egyre inkább összeomló Judy Garland megformálásáért. A Judy című film erre, az Óz, a csodák csodája főszereplője életének utolsó szakaszára koncentrál: az egykori gyereksztár még mindig A szivárványon túllal haknizik, túl van néhány rossz házasságon az oldalán gyerekekkel, akiknek nincs miből enni adnia, és a táskájában egy szekrényre elegendő gyógyszer van.

Még a film világpremierje után, a Zürichi Filmfesztiválon volt alkalmunk – több újságíróval együtt – interjút készíteni a film alkotóival, Rupert Goold rendezővel és David Livingstone producerrel, akik beszéltek arról, hogy merült fel a Trónok harca Ördögfiókája Judy Garland megformálására, miért egy félreértésen alapszik, hogy Garland lánya, Liza Minelli ellenséges lenne a filmmel, és hogy miért is láthatjuk bele a film egyik szereplőjébe Harvey Weinsteint.

Miért épp Renée Zellwegert választották a főszerepre?

David Livingstone: Már jó pár éve ismertem Renée-t, amikor elkezdtük fejleszteni a forgatókönyvet. Hosszú ideig próbáltam eltolni magamtól a kérdést, hogy kinek kéne a főszerepet játszani, mert fogalmam sem volt, mi lenne a jó válasz rá, de aztán eljött a pont, amikor minden készen állt, és muszáj volt egyszer és mindenkorra kitalálni, ki legyen Judy Garland. Ilyenkor írsz egy listát, és végigveszed, kiben van meg az a humor, ami benne megvolt, ki tud jól énekelni, ha persze nem is pont ugyanúgy, mint ő, és kiben van meg a kellő drámai erő is ahhoz, hogy ne csak egy imitációról legyen szó. Renée-ről a Chicago óta lehet tudni, hogy jól énekel, a Hideghegy miatt megkapta az Oscart, így a drámaiság is stimmelt. Úgyhogy rájöttem, ezt csak ő játszhatja. Írtam a menedzserének, aki olyan hamar válaszolt, hogy egy napig meg se nyitottam az emailjét, mert biztos voltam benne, hogy nemet mond. Legalább egy napig még örülni akartam a lehetőségnek.

Rupert Goolddal és David Livingstone a Zürichi Filmfesztiválon

Rupert Goolddal és David Livingstone a Zürichi Filmfesztiválon

Fotó: Thomas Niedermueller / Getty Images Hungary

Miért volt olyan biztos benne, hogy nemet mond?

DL: Egyszerűen csak nagyon nehéz megnyerni egy sztárt a filmedhez. A legtöbb esetben tényleg arról van szó, hogy írsz egy listát, és végül a hetedik vagy nyolcadik választásod vállalja a szerepet. Te pedig tudod, hogy nem ő az igazi, de azért úgy kell tenned, mintha ő lenne. Pedig megtalálni a megfelelő embert a megfelelő szerepre a legfontosabb dolog: persze, sok mindent el lehet szúrni a munka sok pontján, de legalább ennek az egynek rendben kell lennie. És abban a legelső pillanattól fogva biztos voltam, hogy Renée megfelelő lesz erre a szerepre, mert láttam a szemében valamit: nem éhségnek nevezném, inkább elkötelezettségnek és állhatatosságnak, ami kellett ahhoz, hogy eljussunk a célzászlóig. Tudtuk, hogy ha megadjuk neki a kellő támogatást, akkor nagyszerű lesz.

Ki más volt még a listán?

DL: Sokat poénkodtunk azon, hogy a második választásunk Peter Dinklage lenne. (A Trónok harca Tyrionját játszó alacsony növésű színész – K. B.) Aztán a poén utánlövéseként ezt elmondtam Renée ügynökének is, csak azt nem tudtam róla, hogy ő Peter Dinklage ügynöke is. Rám nézett, és teljes komolysággal közölte velem: „Peter kiváló színész. Remekül eljátszaná a szerepet.” De ha félreteszem a viccet: komolyan mondom, hogy Renée mellett nem volt második választásunk.

Rupert Goold: Fontos volt a főszereplő életkora is. Erre büszkék is vagyunk: még mindig nem számít mindennaposnak, hogy egy negyvenes éveiben járó nőről szóljon egy film.

Miért döntöttek úgy, hogy pont Judy Garland életének utolsó szakaszát mutatják be?

DL: A film az End of the Rainbow című színdarab alapján készült, amit Londonban mutattak be, aztán eljutott a Broadwayre is, sőt, az egész világot bejárta. A darab volt az, ami megtalált: amikor először láttam, egy csomó minden megdöbbentett. Fogalmam sem volt, hogy Judy Garland ilyen fiatalon halt meg, ahogy azt sem tudtam, hogy Londonban érte a halál. Nem is értettem, hogyhogy nem készült még erről film. Én személy szerint sosem rajongtam az olyan életrajzi filmekért, amelyek a főhős ötéves korában kezdődnek, aztán megmutatják az illetőt 7, majd 11 éves korában, és így tovább. Ilyenkor sokszor úgy érzem, ezeknek nem is mozifilmeknek kellene lenniük, vagy ha igen, ahhoz több mint három órányi játékidő kellene. Ráadásul elég is egy filmbe ennyi: Judy gyerekként és Judy az élete végén, pláne, hogy a két periódus rímel is egymásra, vannak hasonló pontok.

A színdarabban is megjelenik a gyerek Judy is?

DL: Nem, ez Rupert érdeme.

RG: Illetve Tom Edge forgatókönyvíróé: minél többet kutatta Judy Garland életét, annál inkább a megszállottjává vált a gyerekkorának, és annak, hogy bár kívülről nézve hihetetlenül csillogó gyerekkora volt, valójában mi a valóság.

<img id="kep_szerkfoto_image_31171923" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/01/19/judy_garland_eletrajzi_film_judy_interju_rupert_goold_david_livingstone/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Raktárkoncertekkel vigasztalódnak a magyar zenekarok és rajongóik

Raktárkoncertekkel vigasztalódnak a magyar zenekarok és rajongóik

Csaknem kétszáz koncertvideó készült el augusztus óta a Raktárkoncert-sorozatban. A zeneipart ugyanúgy érintette a koronavírus-járvány, …