2019. december 7., szombatMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Pécs zenei titkát most sem sikerült megfejteni

Hirdetés

Pécs zenei titkát most sem sikerült megfejteni

A Pécsi Szál című áldokumentumfilm olyan zenekarokat sorakoztat fel, mint a Kispál és a borz, a Halott Pénz, a 30y, Takáts Eszter vagy a Junkie Jack Flash, vagyis az elmúlt jó 30 év pécsi illetőségű előadóit. Merthogy feltűnően sokan vannak, mintha lenne valami a város levegőjében, valami megfejtésre váró titok, ami megmagyarázza, miért érkezik olyan sok tehetség innen. Pécsi könnyűzenei hagyományról lehet beszélni, salgótarjániról vagy szolnokiról nem igazán.

Pecsi szal standfoto4

Fotó: Polhodzik Ádám

Hiába tűnt aelőzetes alapján egészen ígéretesnek a Pécsi szál, a film gerincét adó oknyomozó kutakodás Szabó Simonnal (Megdönteni Hajnal Tímeát, Kölcsönlakás, Moszkva tér) mindent elront. Hiába várunk végig arra, hogy megtudjuk, miért Pécs a legzeneibb város Magyarországon, helyette csak kínos vicceket, és gyenge kerettörténetbe bújtatott érdekes információkat kapunk.

Hirdetés

A filmet készítő Lévai Balázs nem először választja témának a magyar zenei életet, a Dob+basszus című televíziós zenetörténeti műsora több díjat is nyert, a Csík Zenekarral és Kiss Tiborral készült dokumentumfilmje, amit a Most múlik pontosan című szám köré épített fel, szintén ügyes és összerakott munka volt, de ő írta a Beállás című “legtutibb pletykakönyvet” is.

Ennyit ér

pl 66

Index: 6/10

A Pécsi Szál (aminek címe egyébként egy Kispál-szám is egyben) viszont nem tudta hozni a rendező eddigi műveinek minőségét. A film – bár elsőre annak gondolhatnánk – valójában nem dokumentumfilm, inkább egyfajta áldokumentarista műfajötvözet, ami egyszerre:

  • Dokumentumfilm a zenekarokkal készült interjúk és anekdotabetétek miatt. Emellett ott van a város légköre, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/05/11/pecsi_szal_levai_film_kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Inkább a vécépapírra írt kérdés, mint az újságírók

Inkább a vécépapírra írt kérdés, mint az újságírók

A Nobel-díj átadása miatt Stockholmba érkeztek az irodalmi díj 2018-as és 2019-es évek nyertesei, így …