2018. december 11., keddMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2018.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Nincs mese: jövőre bevezetik az új NAT-ot

Hirdetés

Nincs mese: jövőre bevezetik az új NAT-ot

„Több mint egy éves szakmai előkészítő munka után elkészült az új Nemzeti Alaptanterv szakmai koncepciója, a javaslatról a mai nappal széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik. Ezt követően alakul ki az új Nemzeti Alaptanterv végleges változata, amely a tervek szerint 2019 szeptemberétől lép életbe” – olvasható a kormany.hu-n.

Mint korábban írtuk, péntek este hozta nyilvánosságra az oktatásvezetés a Csépe Valéria vezetésével készült vitaanyagot. Aznap délelőtt volt a Nemzeti tanévnyitó, de ott a miniszter alig szólt az új NAT-ról, annyit mondott, hogy azt a legkiválóbb szakemberek készítették el, és hogy attól a nemzet felemelkedését várják.

Gulyás Gergely szintén pénteken (jóval a NAT nyilvánosságra kerülése előtt), a kormányinfón ugyanakkor elég kritikusnak tűnt: többször is hangsúlyozta, hogy ez még nem a végleges változat, csak egy vitairat, amely jelenlegi formájában biztosan nem fog életbe lépni, komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken.

Fóleg az utóbbi miatt sokan kétségbevonták, hogy jövőre bevezethető-e az alaptanterv, hiszen még kész sincs, és addig ennek megfelelően kell átdolgozni a – konkrét tanulási tartalmakat leíró – kerettanterveket, tankönyveket. (Sőt, normális esetben ez utóbbiakast ki is kellene próbálni.)

Hirdetés

A NAT egyébként, mint írtuk, szakmai anyag, nem tükröződik benne politikai megrendelés, tele van korszerű pedagógiai elvekkel, ám a tanulói terheket csak kissé csökkenti, a tanári szabadságot csak kissé növeli. Változás, hogy azt javasolja, a természetismereti tárgyakat összevonva tanítsák felső tagozaton, illetve beépít egy – választható – nulladik, felzárkóztató évfolyamot az óvoda utánra.

Az EMMI szombati közleménye szerint szeptember 30-ig várják a NAT-hoz a véleményeket, pontosabban „mindenki építő jellegű javaslatait, ha azok a következő nemzedék testi, szellemi, lelki és érzelmi fejlődését, a köznevelés tartalmi javítását szolgálják”.

A megjegyzések figyelembe vételével, további szakértők bevonásával az anyagot kiegészíti a minisztérium, majd a dokumentum a kormány elé kerül, és azt követően kezdődik meg az új Nemzeti Alaptanterv kodifikációja.

Az új NAT intézményi szintű alkalmazására – az eredeti terveknek megfelelően – 2019 szeptemberétől kerül sor, felmenő rendszerben az első és az ötödik évfolyamtól.

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20180902_Nincs_mese_jovore_bevezetik_az_uj_NATot#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet. A …