2019. augusztus 23., péntekMa Bence napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 327,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.23. Bence Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 327,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Mindenki megfordult az írófejedelem badacsonyi villájában

Hirdetés

Mindenki megfordult az írófejedelem badacsonyi villájában

Párbaj miatt fogházban ült, amikor első és nagysikerű regényét megírta. A Monarchia idején már az úri középosztály nagy társasági életet élő írója, a Horthy-korszakban írófejedelem, a Rákosi-korszakban az önkéntes hallgatást választja. Herczeg Ferenc több mint kilencven éves volt, amikor elfeledve és elhallgatva meghalt. Az Index Mi Vidékünk veszprémi projektjében badacsonytördemici emlékszobájában és egykori nyaralójánál jártunk.

Hirdetés

A párbajhős írófejedelem tizenévesen tanult meg magyarul

Amikor az irodalmi kánon jobboldali szellemben tervezett újraírásáról, és a szocializmus idején feledésre ítélt, jelentős szerzők beemeléséről szó esik, Herczeg Ferenc neve szinte mindig előkerül. Herczeg Ferenc valóban elképesztően népszerű és a hivatalos Magyarország által is támogatott szerző volt a Horthy-korszakban, akire 1945 után mellőzöttség, sőt teljes elhallgattatás várt. Hogy bekerül-e újra hangsúlyosan az iskolai oktatásba, vagy sem, az az évek óta átdolgozás alatt álló Nemzeti Alaptantervtől függ, a kiszivárgó hírek szerint ezért elég intenzív lobbizás zajlik. 

Egy-egy író neve gyakran összeforr a hellyel, ahol élete jelentős részét töltötte, és Herczeg esetén ez a hely a Badacsony. Pedig eredetileg nem sok köze volt a Balaton északi partjához, jómódú délvidéki, sváb patikuscsaládból származott, akárcsak Kosztolányi és Csáth Géza, akiknek nagyapja ráadásul a verseci Herczog-gyógyszertárban tanonckodott. A Horthy-korszak írófejedelme csak gimnazista korában tanult meg magyarul.

herc

Fotó: Színházi Élet – 1933 / Arcanum adatbázis

Az 1880-as évek Budapestjén kezdett jogot tanulni, és belevetette magát a születő nagyváros társasági életébe. Irodalmi indulása a gentleman-író izgalmas nimbuszát vonta köré: párbajban megölt egy katonatisztet, és az államfogházban töltött hónapok alatti „kedélyes unalomban” megírta első regényét, a Fenn és lennt. A könyv sikere után pár évvel már jól fizetett tárca-, regény- és drámaíró, irodalmi társaságok és az Akadémia tagja. 1894-ben Tisza Istvánnal megalapítja a konzervatív úri középosztály emblematikus folyóiratát, az Uj Időket, melyet ötven éven át szerkesztett.  A lektűr és a társasági drámák jól álltak neki, Molnár Ferencet megelőzve indult el a Budapest-tematika és a nagyvárosi hangú írásmód felé.

Az első világháború utáni Magyarország hivatalos írója lett, Jókaihoz hasonló népszerűséggel és pozícióval. Közéleti szerepvállalása is egyre aktívabb lett: évtizedeket töltött a parlamentben, előbb képviselőként, majd felsőházi tagként. A trianoni békeszerződésben elcsatolt területek békés visszaszerzésére megalapította a Magyar Revíziós Ligát. Születésnapját, írói jubileumait filmhíradók és könyveinek díszkiadásai kísérték, ő volt az, aki 1943-ban Horthyt köszönthette 75. születésnapján (a filmhíradót ide kattintva nézheti végig).  Az élet kapuja című könyvét háromszor jelölték irodalmi Nobel-díjra, több műve tananyag volt az iskolákban. 

Birtok a „hegyek hegyén”, a Badacsonyon

A balatoni kétholdas szőlőbirtokot állítólag egy gumidefektnek köszönhette 1929-ben: mialatt a sofőr kereket cserélt a lábdihegyi Szent Ignác-kápolnánál, a szemközti kerítéskapuban álló parasztemberrel meg is kötötték az üzletet.

…az én szülőhazámban csak az megy megsüvegelni való ember számba, akinek rendesen megkapált szőlője van. Mivel a verseci hegyen bajosan építhetek magamnak présházat, tehát a Balaton körül kereskedtem. Leginkább a hegyek hegye, a Badacsony körül”

– írta visszaemlékezésében a miértekről és a hogyanokról. (A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/07/20/herczeg_ferenc_badacsony_villa_irofejedelem_labdihegy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Országos Széchényi Könyvtár élére tért vissza a fideszes kultúrharc egyik áldozata

Az Országos Széchényi Könyvtár élére tért vissza a fideszes kultúrharc egyik áldozata

Hammerstein Juditot bízza meg az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával Kásler Miklós, az emberi …