2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Fél nap alatt több mint nyolcvan színházi dramaturg írta alá azt az állásfoglalást, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett szállnak síkra.

„Visszautasítjuk, hogy Upor László nevét egyesek minden alapot nélkülöző rágalmakkal próbálják befeketíteni. Tanúsítjuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem választott rektorjelöltjének függetlenségéhez, szakmai integritásához és erkölcsi tisztaságához kétség nem férhet, és személyében kiváló ember lehet sokunk alma materének rektora” – fogalmaznak az aláírók, akik között megtalálható a Kossuth-díjas Radnóti Zsuzsa és a Junior Prima és Petri-díjas Fekete Ádám, a József Attila-díjas Németh Gábor és Tasnádi István, a Magvető Kiadó volt igazgatója, Morcsányi Géza, de Mohácsi János rendező is, valamint tucatnyi határontúli és egy londoni dramaturg. Valamennyien aktív színházi dramaturgok és „a legtöbben évtizedek óta ismerik” a jelöltet.

Az állásfoglalásban visszautasítanak „minden olyan, az egyetemi autonómiába való durva beavatkozásra irányuló törekvést, amelynek az elmúlt napokban a sajtó egyes, meghatározó fórumain tanúi lehettünk. Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy Gothár Péter ügyében Upor László helyettes rektorként nemcsak szabályszerűen, hanem maximálisan korrektül jár el: haladéktalanul létrehozta az ügyet kivizsgáló etikai bizottságot és sem magát, sem a folyamatot a médiahisztéria által befolyásolni nem hagyva elrendelte a minden érintett meghallgatásával zajló vizsgálatot, amelynek hamarosan meglesz az eredménye.”

Nyilatkozatot tettek közzé a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának a hallgatói is. Ebben azt írják, támogatják, hogy az SZFE bármilyen, az egyetem dolgozói által elkövetett hatalmi visszaélésre irányuló érdemi gyanút alaposan kivizsgáljon, illetve az ilyen eljárások eredményét hozza nyilvánosságra, a gyanú beigazolódása esetén pedig az egyetem vezetése úgy járjon el, hogy hallgatói és dolgozói biztonságban érezhessék magukat az elkövetőtől.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, „hogy ezek a hatalmi visszaélések elkövetőiket minősítik, nem pedig az egyetem egészét (…).

Visszautasítunk minden olyan felelőtlen állítást, amely megalapozatlanul sároz be ártatlan oktatókat, dolgozókat vagy hallgatókat. Továbbá határozottan visszautasítjuk, hogy egyetemünkkel jogviszonyban nem álló külső erők a jelenlegi helyzetet ürügyül használva megpróbáljanak beavatkozni egyetemünk oktatásába, s ennek révén a hazai felsőoktatás tanszabadságába.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20191205_Megszolalt_a_szakma_a_Szinmuveszetit_ert_tamadasok_miatt#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_12_5

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Eredeti Galilei- és Newton-könyvritkaságokat találtak meg Romániában

Szeptember 16-án, nemzetközi együttműködés keretében,a román rendőrség vezetésével Neamt megyében végzett házkutatás során kerültek elő …