2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Már senki nem tudja, mennyiért újítják fel az Operaházat, azt sem, mikor nyit

Hirdetés

Már senki nem tudja, mennyiért újítják fel az Operaházat, azt sem, mikor nyit

Senki sem vitatta, hogy az Operaházat fel kell újítani. Nemcsak a kopott aranyozás, a vasútállomások illemhelyeit idéző mosdók, a Lotz-freskók centis repedései kiáltottak munkáskezek után, hanem a nyikorgó, néha leálló színpadtechnika is cserére szorult. Meg kellett oldani a fél tucat bérleményben lévő díszlet- és jelmezraktárak egyesítését és a tizenegy, sokszor ablaktalan műhely elhelyezését is.

Ókovács Szilveszter főigazgató nagyot álmodott, s hat évvel ezelőtt úgy tervezte, ez utóbbit oldja meg először. 2014 végén meg is kapta a MÁV Kőbányai úti Északi Járműjavítójának legszebb épületét, a 25 ezer négyzetméteres, öthajós, egykor az Eiffel-iroda által tervezett csarnokot. Oda kerülnek a raktárak, és ott épül fel egy próbaszínpad, ami részben kiváltotta volna a felújítás alatt az Operaházét. A két projekt tervezett költsége 2013-ban nem érte el a 20 milliárd forintot.

Aztán persze minden másként alakult. Két év múlva az összeg már közel 28 milliárdnál járt, 2018-ra már csak az Operaházra 30 milliárdot terveztek.

Most, úgy tűnik, újabb milliárdok szükségesek a projekthez. Kormányzati forrásból a HVG úgy tudja, a jövő héten két előterjesztés kerül a kabinet asztalára. Az egyik 11 milliárd forintos pluszköltséggel számol, és a legóvatosabban is 2020-as átadási határidővel, ebben benne van egyebek mellett a Lotz-freskók és számos műemléki részlet helyreállítása. De tárgyal a kormány egy még nagyobb szabású, 23-24 milliárd forintos tervet is, amely szerint a homlokzati szobrok is megújulnának, sőt múzeum is létesülne.

Hirdetés

Az Eiffel-csarnok még nincs kész, de ott már 17,5 milliárd forintra hízott büdzsé. Így az Eiffel ügyét is megtárgyalja a kormány. Itt is két verzió kerül Orbán Viktor elé. Az egyik szerint 3-4 milliárd szükséges a teljes befejezéshez, és ha emellett dönt a kormány, akkor egy év múlva teljesen birtokba veheti az Opera az Eiffelt. Ám itt is van – további 10 milliárddal számoló – B verzió. Úgy tudjuk, az Operaház ezért a változatért lobbizik. Ez teljes közműcserével számol, s még egy zeneiskola is helyet kapna a területen.

Az eredeti 20 milliárdos költségvetés így mára nagyjából megháromszorozódott, és ki tudja, hol áll meg. Hogy mikor nyit az intézmény, arra szintén nincs pontos válasz.

Az Opera-felújításról bővebben az e heti HVG-ben olvashat.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20190711_Mar_senki_nem_tudja_mennyiert_ujitjak_fel_az_Operahazat_azt_sem_mikor_nyit#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_7_11

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tetovált lány az Amazonon hackerkedik tovább

A tetovált lány az Amazonon hackerkedik tovább

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Stieg …