2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Közülük kerülhetnek ki a jövő legjobb magyar fotósai

Hirdetés

Közülük kerülhetnek ki a jövő legjobb magyar fotósai

“Az iskolánkba kerülő diákokat az első perctől arra neveljük, hogy a kép készítése nem a gépben, hanem a fejben történik, az alkotó leleménye és komoly szellemi munkája által” – mondta nemrég a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium fotószakosztályának vezetője, Makáryné Fodor Éva egy konferencián.

Hasonlóról beszélt egykor a tavaly elhunyt Balla Demeter is, akinek munkásságát nemrég az Indexen is bemutattuk. A fotográfus úgy fogalmazott: “Az ember nem akkor fényképez, amikor exponál. Az élmények tömege tombol a fejében és ehhez próbálja megkeresni a kifejezés lehetőségét.”

Hirdetés

A több mint 200 éves múltra visszatekintő intézmény a Budai Rajziskola és a Pesti Rajziskola egyesítésével született, majd 1913-ban itt indult először Magyarországon iskolarendszerű fotóoktatás. A képzés Pécsi József vezetésével zajlott, akit haladó szellemű, baloldali nézetei miatt 1920-ban eltávolítottak a katedráról, majd csak a második világháború évei után rehabilitálták.

Az első fotótagozatosok fényképeit a Nemzeti Múzeum fotótárában őrzik, Pécsi mellett pedig a szakma olyan kiválóságai oktattak itt az évtizedek alatt, mint Sevcsik Jenő, Kálmán Kata, Langer Klára, Keller Katalin, Tímár Péter, Tőry Klára vagy Flesch Bálint. De egy iskoláról nem csupán a tanárai mondanak el sokat, hanem velük együtt a diákjaik is: itt végzett például Szilágyi Lenke, Drégely Imre, Fejér Gábor, Pecsics Mária, Szatmári Gergely, Fákó Árpád, Molnár Zoltán, Sarkantyu Illés, Gőbölyös Luca vagy Szombat Éva.

A fotószakosztály jelenlegi vezetője szerint: “Fotográfiát tanulni sokféleképpen lehet. Ma sokan választják az internet adta, sokszor bizonytalan minőségű lehetőségeket, online tanfolyamokat, vagy egyéb gyorstalpalókat. Lapkiadónál, szerkesztőségben, vagy fotográfiai stúdióban dolgozva tanulni igazi mélyvíz, a legnagyobb kihívás, hisz a munka éles, határidő, és megrendelői igények szorítják, formálják igazi fotográfussá azokat, akik kitartanak e mellett a hivatás mellett.”

Makáryné Fodor Éva októberben az MMA fotóművészeti konferenciáján úgy fogalmazott: “Talán vannak, akik azt gondolják, hogy a középfokú oktatás fontossága eltörpül az egyetemi oktatás mögött. A szakmában dolgozó fotográfusok azonban nagyrészt nem végeznek művészeti egyetemet, az OKJ-képzéseken tanultak és az évek során megszerzett szakmai rutin az, ami meghatározza szakmai felkészültségüket.”

A kisképzős diákok kiállítása november 9-től, péntektől, december 6-ig, csütörtökig, látogatható minden hétköznap 14-22 óráig, a XII. kerületi Nyitott Műhelyben, a Ráth György utca 4-es szám alatt. A belépés ingyenes.

Borítókép: Léber Dorina.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha
még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is
olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet
az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kultur/2018/11/09/kiskepzo_fotografia_most_kiallitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

A 2010-ben ismét hatalomra került Fidesz látványos nemzetpolitikai intézkedései ellenére is egyértelműen törekedett arra, hogy …