2020. február 21., péntekMa Eleonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.21. Eleonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kipróbáltuk az Év Játékat, és meh

Hirdetés

Kipróbáltuk az Év Játékat, és meh

A Spiel des Jahres, azaz Az Év Játéka a társasjátékvilág Oscar-díja. A zsűri, ami elsősorban német társasjáték-kritikusokból (igen, ez egy létező szakma van) áll, 1979 óta fogva ítéli oda a díjat a zsűri az általuk legjobbnak, legkülönlegesebbnek tartott játéknak. Ezek a játékok is mind-mind megkapták az adott évben a Spiel des Jahres címet:

Hirdetés

  • a Police 07-ként is magyarosított Scotland Yard (1983)
  • az alapmű, a Catan telepesei (1995)
  • a klasszikus-építkezős-pakolgató Carcassonne (2001)
  • az egyeseket könnyen feldühítő Niagara (2005)
  • az asszociatív játékok diadalmenetét beindító Dixit (2010)
  • és az egyik legnépszerűbb partijáték, a Fedőnevek is (2016).

De egy csomó jó játék mellett néha egészen érthetetlen döntéseket hozott a zsűri: például a 2002-es győztes, az egyensúlyozós-építkezős Villa Paletti nem sokat lépett előre a Jenga óta, de a 2014-ben Év Játékának kikiáltott, vonatrablós-átverős Colt Express helyett is sokkal jobb döntés, ha leülünk rikikizni. Szóval voltak már furcsa döntések, és sajnos az idei nyertes, a Csak egy is inkább ebben a csapatban foglal helyet.

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Index

A Csak egy (Just one) egy partijáték, azaz sokan lehet játszani, egyszerűek a szabályai, és az egyéni stratégiák helyett a közösségi élményre és interakcióra helyezi a hangsúlyt. A feladatunk, hogy szavakat kell kitalálni, és a megoldásokra a többiek kell, hogy rávezessenek minket.

A játékosok egy csapatban vannak, kvázi a játék ellen játszanak, és az a céljuk, hogy a 13 szóból minél többet helyesen kitaláljanak. A körön lévő játékos húz egy kártyát, maga elé teszi úgy, hogy ő nem látja, és mond egy számot. A többiek megnézik, hogy ez melyik szó, és leírnak egy-egy olyan kifejezést, aminek nem része az eredeti szó (pl. a pszichológusra nem írhatjuk azt, hogy pszichológia), de valahogy majd rávezeti az eredeti szóra a kitalálót. Majd megfordítják a saját szavaikat, és a kitalálónak ebből a szófelhőből kell a kártyán szereplő szóra asszociálnia.

Elég könnyű, nem? De most jön a csavar: ha többen is ugyanazt/hasonló/ugyanolyan tövű szót írtak le, azok kiesnek. Amíg a játékosok összevetik a szavaikat, addig a kitalálónak csukva kell, hogy legyen a szeme, ezalatt kikerülnek a hasonló szavak, és végül csak a különbözőek maradnak bent. És ez eléggé meg tudja nehezíteni az egyébként elég könnyűnek tűnő játékot.

Itt a Rock szóra kellett rájönni: az Around the Clock pedig nem igazán szabályos segítség

Itt a Rock szóra kellett rájönni: az Around the Clock pedig nem igazán szabályos segítség

Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Index

Például amikor a tó […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2019/08/19/csak_egy_tarsasjatek_ev_jateka_spiel_des_jahres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bíróságra menne Szakács Árpád állításai miatt egy irodalmi szervezet vezetője

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! Miután a …