2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hová tűnt az amerikai zászló a Holdról?

Hirdetés

Hová tűnt az amerikai zászló a Holdról?

Neil Armstrong amerikai űrhajós családja visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint hazafiatlan az első Holdra szállásról szóló First Man című film, mivel nem mutatja be az amerikai zászló elhelyezését a Holdon.

A szerdán kezdődött velencei filmfesztiválon tartották Damien Chazelle alkotásának a világpremierjét, a kritikusok körében a film nagy tetszést aratott, sokan úgy tekintenek rám mint jövő évi Oscar-esélyesre.

Az amerikai mozikban csak októberben fogják bemutatni a filmet, de többen, köztük Marco Rubio republikánus szenátor is bírálta, hogy kimaradt a filmből az amerikai zászló kitűzése a Holdon. Rubio egyenesen „totális őrültségnek” nevezte a mulasztást. „Az amerikai emberek fizették a missziót, amerikaiak építették a rakétákat, amerikai technológiával és amerikai űrhajósokkal” – írta a szenátor Twitter-üzenetében.

„Egyáltalán nem érezzük úgy, hogy Amerika-ellenes lenne a film, ellenkezőleg” – írták Neil Armstrong fiai, Rick és Mick hétvégi közleményükben, amelyet James Hansennel, a First Man forgatókönyvírójával közösen adtak ki.

Hirdetés

Hangsúlyozva, hogy a film középpontjában apjuk személyes története áll, azt írták: „ez a történet emberi, és univerzális. Természetesen ünnepli az amerikai teljesítményt. És ünnepli az egész emberiség teljesítményét, ahogyan a Neil és Buzz Aldrin által a Holdon hátrahagyott tábla is tette” – fogalmaztak. „Bátorítunk mindenkit arra, hogy nézze meg ezt a csodálatos filmet és saját szemével győződjön meg róla” – tették hozzá.

Damien Chazelle és az Armstrongot alakító Ryan Goslin is visszautasította a vádakat, és cáfolta, hogy politikai okból hagyták ki a zászló kitűzésének jelenetét. „A filmben bemutatom, amint az amerikai zászló a Hold felszínén áll, de a zászló elhelyezése csak egyike az Apollo-11 Hold-misszió momentumainak, amelyre nem kívántam összpontosítani. A kérdésre, hogy ez egy politikai nyilatkozat-e, a válaszom, hogy nem” – fogalmazott a rendező.

„A célom a filmmel az volt, hogy a nézőkkel megosszam az amerikai Hold-misszió eddig nem látott, nem ismert aspektusait – különösen Neil Armstrong személy történetét, azt, hogy mit gondolhatott és mit érezhetett azokban az órákban” – írta.

 

 

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20180902_Hova_tunt_az_amerikai_zaszlo_a_Holdrol#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

Az Omega egyik angliai rajongója jelezte, hogy a Gyöngyhajú lány eredeti felvételének a részleteit hallotta …