2018. december 14., péntekMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
2018.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Hirdetés

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Kurtág Györgyöt ma tekintélyes kortárs zeneszerzőként tartják számon, művei a nyolcvanas években nemzetközi hírnevet hoztak számára. Operát azonban egészen mostanáig nem komponált.

Kurtágot első látásra megfogta Samuel Beckett drámája, A játszma vége (Fin de partie). Már 1957-ben látta az angol nyelvű londoni ősbemutató után a színmű francia nyelvű változatát. Bár nyomban megvásárolta a könyvet, amelyet azóta is féltve őriz, közel hatvan évig tartott, amíg megérett benne, hogy operát komponáljon belőle. A világpremierre a héten, a milánói Scalában kerül sor, amelyen azonban a 92 éves mester nem vesz részt, nem vállalja ugyanis az utazást.

„A mű Kurtágnak ahhoz a korszakához tartozik, amire 2000 után talált rá. Ez a zene kevésbé disszonáns és érdes, mint amit a hatvanas-hetvenes években tőle és más avantgárd szerzőtől várhattunk, van egyfajta szép hangzása” – mondja a darabról Halász Péter zenetörténész.

A mű keletkezéséről az e heti HVG-ben olvashat részleteket.

Hirdetés

© HVG

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181115_Hatvan_evet_vartunk_Kurtag_Gyorgy_elso_operajara#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

A Lyuk előtt nem létezett ilyen hely Budapesten. Egy kicsit avantgarde, egy kicsit retek, de …