2019. február 24., vasárnapMa Mátyás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.24. Mátyás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Hirdetés

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Kurtág Györgyöt ma tekintélyes kortárs zeneszerzőként tartják számon, művei a nyolcvanas években nemzetközi hírnevet hoztak számára. Operát azonban egészen mostanáig nem komponált.

Kurtágot első látásra megfogta Samuel Beckett drámája, A játszma vége (Fin de partie). Már 1957-ben látta az angol nyelvű londoni ősbemutató után a színmű francia nyelvű változatát. Bár nyomban megvásárolta a könyvet, amelyet azóta is féltve őriz, közel hatvan évig tartott, amíg megérett benne, hogy operát komponáljon belőle. A világpremierre a héten, a milánói Scalában kerül sor, amelyen azonban a 92 éves mester nem vesz részt, nem vállalja ugyanis az utazást.

„A mű Kurtágnak ahhoz a korszakához tartozik, amire 2000 után talált rá. Ez a zene kevésbé disszonáns és érdes, mint amit a hatvanas-hetvenes években tőle és más avantgárd szerzőtől várhattunk, van egyfajta szép hangzása” – mondja a darabról Halász Péter zenetörténész.

A mű keletkezéséről az e heti HVG-ben olvashat részleteket.

Hirdetés

© HVG

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181115_Hatvan_evet_vartunk_Kurtag_Gyorgy_elso_operajara#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Hétfőn jön Budapestre Nicki Minaj, de a tegnapi koncertje elmaradt

Hétfőn jön Budapestre Nicki Minaj, de a tegnapi koncertje elmaradt

A rapper jelenleg egy európai turnéval járja a koninenst, amely hétfőn Budapestre is elérkezik, ám …