2019. május 23., csütörtökMa Dezső napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.23. Dezső Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Gyűjtéssel élné túl egy színház a kultúr-tao megszüntetését

Hirdetés

Gyűjtéssel élné túl egy színház a kultúr-tao megszüntetését

„Keresünk 998 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és ismeretlent, aki képes és hajlandó fejenként 10.000 forintnyi adománnyal kihúzni minket a pillanatnyi kalamajkából” – írja Facebook-oldalán a Stúdió K Színház, arra reagálva, hogy a kormány kijelentette, az Index értesüléseivel összhangban tényleg megszüntetik az előadó-művészeti intézmények számára a tao-támogatást, amelyet eddig a cégek utalhattak át a társasági adójukból.

A módosítás 2019. január 1-én lép hatályba, így már a 2018-as jegybevételből számolt, és 2019-ben lehívni tervezett TAO támogatás sem érvényesíthető. Ez a jogszabály-változás 10 millió forintnyi lyukat ütött a Stúdió K idei évadának a költségvetésében”

– írja a színház.

Hozzáteszik: „A szaktárca nyilatkozata szerint történtek előzetes egyeztetések az érintettekkel, hozzánk sajnos nem érkezett meghívó. Miközben valamennyi színház érintett, sem végrehajtási rendelet nem kapcsolódik a törvénymódosításhoz, sem hivatalos álláspont nem született még a hogyan tovább-bal kapcsolatban. Egy hosszútávon élhető rendszer kidolgozása (ha lesz ilyen) vélhetően több időt fog igénybe venni, mint amíg a költségvetésünk kitart.”

A színház nem tudja emelni a jegyárait, más bevételi forrásuk nincs, de a következő évi költségvetést már egyébként sem mentené meg a jegyáremelés.

Azt írják: ha találnának 998 embert, akik felajánlanának a színháznak 10-10 ezer forintot, akkor „időt nyerhetnénk, és nem kellene márciusban lehúznunk a rolót”.

Október 21-én írtuk meg, hogy a kormány az érintettek megkerülésével és egyeztetés nélkül tervezi a kultúr-tao megszüntetését, ami a magánszínházak megszűnéséhez és a független társulatok ellehetetlenüléséhez vezethet. Október 25-én a kormány bejelentette, tényleg így tesznek majd, november 13-án pedig el is fogadták az erről szóló törvénymódosítást. 

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: „Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában”, ugyanakkor forrásaink szerint erre a pótlásra csak a nemzeti és a kiemelt státuszú színházak kaptak biztosnak tekinthető ígéretet, de azt még ők sem tudhatják, milyen szempontok alapján fogják eldönteni, ki mennyit kap a keretből. Az mindenesetre biztos, hogy az eddig a kormánytól független támogatási forma átkerül a minisztérium döntési körébe.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kultur/2018/11/14/gyujtessel_elne_tul_egy_szinhaz_a_kultur-tao_megszunteteset/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kőkemény nők a Terminátor: Sötét végzet első előzetesében

Kőkemény nők a Terminátor: Sötét végzet első előzetesében

Kijött az első előzetes a hatodik Terminátor filmhez, a Terminátor: Sötét végzethez. A kétperces, CGI-ban …