2020. szeptember 28., hétfőMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin – ön tudja a megfejtést?

Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin – ön tudja a megfejtést?

A magyar nyelvi feladatlap 6. feladványa váltotta ki talán a legnagyobb visszhangot az idei középfokú felvételi vizsgán – legalábbis a felnőttek körében.

A feladat az volt, hogy a diákoknak meg kellett találniuk egy adott szóban megbújó több, másik szót is, és míg a feladat “A” részére könnyen rá lehetett jönni, a “B” része többeken kifogott. Legalábbis egy pedagógiai szakmai csoportban megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire volt nehéz és mennyire volt értelme egyáltalán az adott feladványnak. Volt tanár, aki azt írta, hogy felügyelet közben maga is kitöltötte a feladatsort, és ez volt az egyetlen, amelyre nem tudta a választ. Mások viszont úgy vélekedtek, hogy a feladat inkább csak nekünk, felnőtteknek nehéz, a gyerekek a hasonló típusú kérdéseket már elvileg begyakorolták, így rutinból meg tudták oldani. Egyébként a kérdéses feladatrész mindössze 1 pontot ért.

Íme a szóban forgó feladvány (a megfejetést a cikk végén találja):

© hvg.hu

Az írásbeli felvételivel összességében most meg van elégedve a szakma, az említett pedagógiai csoportban legalábbis kiemelték, hogy a feladatok többnyire jók voltak, gondolkodtatóak és gyakorlatiasak, nagyjából olyanok, mint amilyeneket a 21. században elvárhatunk.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy amúgy a gimis felvételi jól működik: a tapasztalatok szerint a végén a legtöbb gyerek oda kerül be, ahol pont jó neki.

Magyarból és matekból kellett bizonyítani

Szombaton írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 57 000-en jelentkeztek. A 6 évfolyamos gimnáziumok írásbeli vizsgáin több mint 9300-an, a 8 évfolyamosok vizsgáin kb. 5800-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

Megfejtés: A: Ring, B: Ó

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20200119_Ez_a_feladat_valtotta_ki_a_legnagyobb_visszhangot_a_gimnaziumi_felvetelin__on_tudja_a_megfejtest#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ma kezdődött el a legnagyobb zsidó ünnep, a Jom Kipur

Ma kezdődik a zsidó vallás egyik legfontosabb ünnepe, a Jom Kipur. A neokohn.hu hosszú írásban …