2024. április 16., keddMa Csongor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.04.16. Csongor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csak kapkodjuk a fejünket, annyi változás érinti mától a pénztárcánkat

Hirdetés

Csak kapkodjuk a fejünket, annyi változás érinti mától a pénztárcánkat

Július első napján rengeteg változással bombázzák a magyarokat, és ezek nagy része a mindennapi pénzügyeinkre is hatással lesz. Közel duplájára emelkedik a megtakarításokra kiszabott adó mértéke, a kamatjövedelmet 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) terheli bizonyos befektetések esetében. Korábban bemutattuk, mely megtakarításokat nem érintik a változtatások.

Az új adó olyan befektetésekből származó jövedelmekre vonatkozik, amelyek az szja-törvény szerint kamatjövedelemnek minősülnek, a Napi.hu gyűjtése szerint:

  • ide tartoznak a folyószámláinkon lévő összegek,
  • a lekötött betétek,
  • a unit-linked életbiztosítások nyeresége,
  • a kötvények
  • és befektetési jegyek hozama.

Azokra a befektetési nyereségekre nem kell pluszban szochót fizetni júliustól, amelyek nem kamatjövedelemként adóznak vagy részesülnek adókedvezményben az szja-törvény szerint:

Hirdetés

  • ilyen például az árfolyamnyereségként adózó, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem,
  • a tartós befektetési számlán lévő,
  • illetve a biztosítási és nyugdíj-előtakarékossági kedvezményekkel támogatott befektetésekből származó jövedelem.

A kormányzat célja a változtatással, hogy a lakossági megtakarítások reálértékét megőrizze. 

Ilyen inflációs közegben nem mindegy, hogy valaki a megtakarítását 1–2 vagy 1015 százalékon kamatoztatja, 1 millió forintnál 100150 ezer forint veszteség is lehet

– fogalmazott korábban lapunknak Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy az intézkedés célja még az államadósság önfinanszírozásának emelése és az államadósság kamatkiadásainak csökkentése is. 

Szigorítottak a hitelfelvételen

Szombattól változnak a jövedelemarányos törlesztési mutató szabályai (JTM-korlát), mely változás lényege, hogy a futamidő során vállalt havi törlesztőrészlet ne legyen magasabb annál, mint ami az adós jövedelmébe belefér. Szigorítják a hitelfelvételt azok számára, akiknek egyedül vagy adóstárssal együtt legalább 500 ezer forint, de a 600 ezret el nem érő havi nettó jövedelme van.

Már legalább 600 ezer forint havi nettó jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy nagyobb adósságterheket vállalhasson valaki.

Tehát 600 ezer forint lesz a jövedelemhatár, amely alatt a szigorúbb, azaz a kisebb jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót kell alkalmazniuk a bankoknak. A jövedelemhatárt még 2015-ben vezették be egyfajta adósságfékszabályként, ez változott július elsejétől.

Eddig ha az adós (vagy adóstársak) legalább 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű jövedelemmel rendelkeztek, akkor a hiteltörlesztés összege a jövedelem 60 százalékáig mehetett fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) JTM-rendelete szerint. Ez az összeghatár nőtt júliustól 100 ezer forinttal – írja a Bank360.hu.

A módosítás előtt még 500 ezer forint havi nettó jövedelemmel kaphatott valaki 300 ezer forintos törlesztővel személyi kölcsönt, szombattól viszont már csak 250 ezer forintos részletre kaphatja meg ugyanazt a hitelt. 

A változások közé tartozik, hogy megemelkedik a minimum hitelösszeg, ami alatt a bankoknak nem szükséges vizsgálni a JTM-szabályokat. Eddig a 300 ezer forintot meg nem haladó összegű kölcsönökre nem kellett vizsgálni, hogy belefér-e a jövedelembe a törlesztés (a hitelkeret emelésének kivételével). Ez az összeg júliustól 450 ezer forintra emelkedik – az infláció hatására.

Marad a kamatstop

A kamatstopot úgy tervezték, hogy 2022 novemberétől 2023 márciusáig lesz érvényben, majd ez módosult 2023 júniusára, végül most szeptember 30-ra – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. 

A kisbefektetők jellemzően nem kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/07/01/hitel-hitelfelvetel-jtm-gvh-gfm-arfigyelo-rendszer-szocho-allampapir-epr/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Érdekes adatokat közölt a KSH: ennyi külföldi dolgozó érkezett Magyarországra

A hivatal a Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványban közölte, hogy „a kissé csökkenő, de még …