2019. február 23., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.23. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Bronz fokozatú Diák-Oscart kapott a magyar film

Hirdetés

Bronz fokozatú Diák-Oscart kapott a magyar film

Magyar idő szerint péntek hajnalban átadták az idei Diák-Oscar díjakat Los Angelesben. Azt eddig is tudtuk, hogy a nyertesek között van egy magyar, Kovács István Ostrom című rövidfilmje. Az viszont csak a gálán derült ki, hogy Kovács filmje az elismerés bronz fokozatát kapta meg. A legjobb háromba kerülés egyben azt is jelenti, hogy az Ostrom a legjobb rövidfilmnek járó Oscarért is versenybe szállhat. (Ezt nyerte meg Deák Kristóf tavaly a Mindenkivel.)

181011B 038

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani. A film egy részletét itt meg is lehet nézni:

Hirdetés

A főbb szerepeket többségében bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben. Az Ostrom nemzetközi premierjét a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, itthon pedig az áprilisi Friss Húson debütált a film, ahol különdíjat is kapott. Ennek apropóján írtunk róla mi is a rövidfilmfesztivált beharangozó cikkünkben. A film látványtervezője, Rajk László pedig ebben az interjúban mesélt nekünk többek között az Ostromról is.

A részben a filmalap támogatásával készült Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A rendező korábban ugyanitt Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező alapképzésén tanult, már akkori diplomamunkájával, a Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig az első világháborús Szürke senkiket készítette el.

Diák-Oscart utoljára magyar filmrendező 1991-ben nyert, akkor Böszörményi Zsuzsát díjazták. Magyar jelöltek viszont tavaly és tavalyelőtt is voltak, Freund Ádámot a FöldiekértKis Hajnit pedig a Szép alakért jelölték. 

Ne maradjon le semmiről!

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/10/12/diak_oscar_kovacs_istvan_ostrom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt az Ének az esőben rendezője

94 éves korában meghalt Stanley Donen, több musical, köztük az Ének az esőben rendezője, írja …