2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / “Az egyenes gerinc megnyugvást ad” – Ecuadorból üzent Alföldi Róbert az 56-os Intézetnek

Hirdetés

“Az egyenes gerinc megnyugvást ad” – Ecuadorból üzent Alföldi Róbert az 56-os Intézetnek

Párhuzamot lát a Nemzeti Színháznál járt vesszőfutása és az 56-os Intézet Veritas Intézetbe történő beolvasztása között Alföldi Róbert, aki Ecuadorból írt levelet Rainer M. János történésznek, az 56-os Intézet igazgatójának (a levelet az 1956-os Intézet közli Facebook-oldalán, lásd lejjebb).

“Ugyanazt a hangulatot, azt a tehetetlen, de elszánt fájdalmat, tisztességet és azt a furcsa szumátós hanghordozást láttam és hallottam, mint amikor mi éltük utolsó napjainkat anno a Nemzeti Színházban”, írja, majd így folytatja: “Furcsa volt újra megélni, de az azonosság, és ezáltal a közösség érzése nemcsak szomorúság volt.

Azt hiszem, csak ezért írok most.

Az átérzett és érzett veszteség miatt.

Hirdetés

Nem is tudom, mit kellene írni…hogy RESPECT.

Mindenért.

(És elárulom, nem nagyon lehet tovább együtt – nekünk legalább is nem sikerült – , és tényleg új időszámítás jön az életben. De minden fájdalom mellett a lényeg mégiscsak az lesz, hogy a tisztességesen elvégzett munka, és az egyenes gerinc, valahogy erőt és megnyugvást ad. Bármi is történik.)”

A történész így köszönte meg Alföldi levelét:

“Kedves Alföldi Róbert!

Nagyon köszönjük kedves levelét.

Amely ebben a pillanatban különleges segítség: épp ma délelőtt, pár óra múlva közlik velünk, milyen sorsot szán nekünk az új „gazda”, s aztán majd ki-ki dönt, hogyan folytatja. Ehhez pedig erő kell. A szolidaritás ezt adja, és a közösség tudatát.

Kívánunk Önnek tartalmas munkát, sok sikert a távolban és – remélhetőleg, mihamarabb – itthon egyaránt.

Tisztelettel üdvözli

az 1956-os Intézet valamennyi munkatársa nevében

Rainer M. János

Budapest, 2019. június 11. reggel 8 óra”

Alföldi Róbert igazgatói korszakának 2013-ban volt az utolsó előadása a Nemzeti Színházban, utóda, Vidnyánszky Attila egy előadását sem tartotta meg. Nemrég írta meg a hvg.hu, hogy az 56-os Intézet átkerül a Veritas Intézetbe az Országos Széchényi Könyvtár égisze alól, amit az igazgató Rainer M. János úgy élt meg: “Ez a lépés az 1956-os Intézet végét jelenti. Ez a történet itt és most véget ér. A Veritas Intézet ugyanis egy kormány felügyelete alatt álló intézmény, ahol nem biztosított számunkra a kutatás szabadsága.”

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20190611_Az_egyenes_gerinc_megnyugvast_ad__Ecuadorbol_uzent_Alfoldi_Robert_az_56os_Intezetnek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyönyörű zsebkönyvvel járhatjuk be Budapest több száz régi modern épületét - Kovács Dániel és Gulyás Attila: Art déco és modern Budapest

Gyönyörű zsebkönyvvel járhatjuk be Budapest több száz régi modern épületét – Kovács Dániel és Gulyás Attila: Art déco és modern Budapest

Egy rakás könyvet kaptam a nyáron, amiket mind szorgalmasan elolvastam, és most már a bemutatásukat …