2020. augusztus 13., csütörtökMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Az Az és a Stranger Things nélkül ez a film sem lenne

Az Az és a Stranger Things nélkül ez a film sem lenne

A Lidérces mesék éjszakája (eredeti címen: Scary Stories to Tell in the Dark) egy Európában teljesen ismeretlen amerikai gyerekkönyv-sorozat alapján készült, ami innen pár évtized és ezer kilométer távolságból leginkább egy tábortűzi horrormesélésbe oltott Meghökkentő meséknek tűnik, amiben a gusztustalanul borzalmas szinte kizárólag fiatal tinikkel történnek meg – a sorozat célközönségével. A norvég André Øvredal rendezőnek sem volt sok kapcsolata a szöveggel, mégis őt bízta meg produceri minőségében Guillermo Del Toro, hogy filmesítse meg az amúgy rövid, összefüggések nélküli történeteket. A végeredmény egy mérsékelten szórakoztató tinihorror lett, ami működik antológiafilmként, de egy nagy egészt is kiad a sztorija a vietnámi háború közepén szenvedő Egyesült Államokról, ahol a gyerekek sorban menetelnek a halálba, a szülőknek pedig van jobb dolguk, mint ezzel foglalkozni. A Lidérces mesék éjszakájáról írt kritikánkat itt lehet elolvasni.

És ha az alapanyaghoz nem is tud a magyar közönség annyira kötődni, André Øvredal kifejezetten európai humorához és hozzáállásához igen. A norvég rendezőnek köszönhetjük a 2010-es, áldokumentumfilmnek kinéző A trollvadászt, amiben a skandináv mitológia jellegzetes szörnyeit házasította össze a found footage műfajával, jó adag humorral, de mindenféle viccelődés vagy kikacsintás nélkül. A trollvadászban már megjelentek bőven horrorelemek, de a következő filmjével, az angolszász színészeket szerepeltető A boncolással (eredeti címe: The Autopsy Of Jane Doe) bebizonyította, hogy remekül ért a műfajhoz. A szinte egy helyszínen játszódó horrorban Emile Hirsch és Brian Cox halottkémeknek az a dolguk, hogy egy ismeretlen nő hulláját azonosítsák, és megtalálják a halál okát, de minél több bizonyítékot fedeznek fel, annál kevésbé lesz magyarázható a nő sorsa.

A boncolás lehetett az ok, amiért Øvredal megkapta a Lidérces mesék éjszakáját, és mivel ezek szerint horrorfilm-rendező lett, többek között a műfajról, Del Toróról, és a következő filmjéről is kérdeztük egy rövid telefonos interjú során.

Guillermo Del Toro és André Øvredal a 2019-es Comic-Conon.

Guillermo Del Toro és André Øvredal a 2019-es Comic-Conon.

Fotó: Daniel Knighton / Getty Images Hungary

Én nem ismertem a könyveket a film előtt, de van egy gyanúm, hogy te sem. Ilyenkor hogyan tudsz bekapcsolódni ebbe a világba?

Igen, norvégként sosem találkoztam velük. Ilyenkor azért van egy csomó pont, ahol megtalálom az utamat, főleg a forgatókönyv segít, az operatőr, a díszlet, ami támpontot adhat. Nem ismertem a meséket, de tudtam, hogy van egy történet, amit ebben a világban el akarok mondani. Úgyhogy természetesen rendesen felkészültem, olvastam a könyveket, aztán mindent elolvastam magukról a könyvekről, amiket csak tudtam, a stábom pedig segített az ehhez szükséges világot megteremteni.
[…]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/12/02/andre_ovredal_rendezo_interju_liderces_mesek_ejszakaja_horror_filmek_2019/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Sumner Redstone, az egyik legnagyobb amerikai médiamogul

Meghalt Sumner Redstone, az egyik legnagyobb amerikai médiamogul

Kedden 97 éves korában elhunyt Sumner Redstone, a CBS és a Viacom egykori elnöke, halálhírét szerdán …