2019. március 20., szerdaMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 313,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 313,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Állótapssal és pozitív kritikákkal fogadták Nemes Jeles új filmjét Velencében

Hirdetés

Állótapssal és pozitív kritikákkal fogadták Nemes Jeles új filmjét Velencében

Telt házas vetítésen mutatkozott be hétfőn a 75. velencei filmfesztivál versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című új filmje. Sipos Gábor producer szerint kirobbanó sikert aratott az első világháború előtti utolsó békeévben Budapesten játszódó film – írja az MTI.

001

Fotó: Laokoon Filmgroup

Nemes Jeles László a bemutató előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy miután a Saul fiát elkészítette, vissza akart menni az időben, hogy megértse azt a rejtélyt, amely néhány év alatt zajlott a 20. század kezdetén:

hogyan válik önpusztítóvá egy kifinomult társadalom, hogyan jut el a fejlődés korszakától és a technológiába vetett hittől az ipari gyilkosságig.

Hirdetés

A film világpremierjét a közönség felállva ünnepelte, mint Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója szerint a nézők a sorok között ülő Nemes Jeles László rendező és a többi stábtag felé fordulva tapsoltak.

Sipos Gábor producere szerint eufórikus volt a hangulat a bemutató után. A producer felidézte, hogy az Oscart is elnyert Saul fia után hatalmas érdeklődés övezte Nemes Jeles László új filmjét, de próbálták a lehető legjobban felszabadítani a rendezőt a nyomás alól.

“Mi producerek azt a célt tűztük ki, hogy megpróbáljuk függetleníteni a rendezőt az elvárásoktól, és az elmúlt két és fél évben arra ösztönözni, hogy a legkoncentráltabban tudjon dolgozni”

Velence után a Torontói és a Londoni Filmfesztivál is műsorára tűzi a Napszálltát, a forgalmazási jogait már 70 ország megvásárolta, Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazza.

A Napszálltáról megjelentek az első nemzetközi filmkritikák a vetítés után.

  • A The Guardian kritikusa öt csillagból négyet adott és magával ragadó filmnek nevezte a Napszálltát. A kritika szerint az első világháború előestéjén, Budapesten játszódó film rendkívül titokzatos, sőt sok szempontból bizarr alkotás. 
  • Az IndieWire a magyarok mesteri új filmjeként ír be a Napszálltáról, amiben a szerző szerint Jakab Juli lenyűgöző alakítást nyújt. A kritikus szerint Nemes munkájában felfedezhető Tarr Béla hatása, de közben egy teljesen egyedi, saját filmes hangon szólal meg.
  • A ScreenDaily szerint Nemes Jeles László filmje nem könnyen emészthető alkotás, olyan, mintha David Lynch Mulholland Drive-ja találkozna Joseph Roth Radetzky-indulójával egy kafkai pokolban. 
  • A Hollywood Reporter szerint Nemes új filmje szimbolikus eposz, amelyben egy fiatal nő tanúja lesz egy civilizáció pusztulásának. A kritikus szerint a csaknem két és fél órás alkotás teljes figyelmet követel a nézőtől, ami egyesek számára fárasztó és frusztráló lehet, ugyanakkor lenyűgöző filmalkotásként méltatja a Napszálltát, amely szerinte a hatvanas évek merész magyar filmjeire emlékeztet.

Forrás: https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/09/03/allotapssal_es_pozitiv_kritikakkal_forgadtak_nemes_jeles_uj_filmjet_velenceben/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs mese, a testi és a lelki oldalt is el kell fogadnom - Interjú Kerekes Vicával

Nincs mese, a testi és a lelki oldalt is el kell fogadnom – Interjú Kerekes Vicával

Kevés nála bájosabb és kedvesebb teremtés van a filmes szakmában, de ha az ember leül …