2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / “Aki ma büntet, az holnap lövet” – több mint 70 író tiltakozik a hajléktalanság büntetése ellen

Hirdetés

“Aki ma büntet, az holnap lövet” – több mint 70 író tiltakozik a hajléktalanság büntetése ellen

Október 15-én, hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely szigorúan büntetné a közterületen élő hajléktalan embereket. A 2018 nyarán módosított alaptörvény ugyanis kimondja, hogy “tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.” A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe vehető lesz az illető, ezt követően pedig a bíróság dönthet azonnali elzárásról is. Ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

© Egy mondat. Demonstráció a hajléktalanságban élők védelméért /Facebook

A Város Mindenkié aktivista és érdekvédő csoport 2010 óta küzd a hajléktalanság kriminalizációja ellen valamint a hajléktalanság felszámolása érdekében, így a mostani módosítást sem hagyták szó nélkül. A hétfői hatályba lépés előtt vasárnapra demonstrációt szerveznek, amelynek keretében kortárs írókat és költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek fel arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény kifogásolt mondatára.

Hirdetés

© Demonstráció a hajléktalanságban élők védelmében/Facebook

A felhívásra több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el az egy mondatát, közülük a Facebookon válogathat.

© Egy mondat. Demonstráció a hajléktalanságban élők védelmében/Facebook

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181012_Aki_ma_buntet_az_holnap_lovet__kortars_irok_tiltakoznak_a_hajlektalansag_buntetese_ellen#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Elhunyt Horváth Ádám rendező

Elhunyt Horváth Ádám rendező

Elhunyt Horváth Ádám rendező, a Kossuth-, Erkel Ferenc-díjas és Balázs Béla-díjas magyar tévérendező, a Szomszédok …