2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A Trónok harca utolsó része mentette, ami még menthető volt

Hirdetés

A Trónok harca utolsó része mentette, ami még menthető volt

Ez itt a Trónok harca utolsó évadának kibeszélője. Itt bontottuk elemeire az új részeket, és ahogy eddig is, most is elszpojlerezünk mindent a könyvektől a sorozaton át az utolsó apró infómorzsáig. Szóval aki nem akarja lelőni magának a poént, az ne olvasson innen tovább. Aki viszont örömmel olvas utána minden epizódnak, azt szívesen látjuk a 8. évad 6. részének kibeszélőjében.

Ha valakit nem érdekel az okoskodás meg a részletek, csak a lényeg, annak (egyáltalán nem) röviden A Vastrón című epizód cselekménye:

 • A szereplők ott folytatják tovább a tanácstalan mászkálást, ahol az előző rész végén abbahagyták: Királyvár romjai közt nézik végig a szenesre égett anyukák és gyerekek holttesteit, hogy a gyengébb képességű nézők is megértsék végre, nem, Daenerys nem lenne jó királynő.
 • A halottak között Havas Jon néhány élőre bukkan, de sajnos a térdre kényszerített Lannister-katonákat épp most készül kivégezni Daenerys parancsára Szürke Féreg; Jon hiába győzködi, hogy ennek semmi értelme, elkezdődik a gyilkolás.
 • Tyrion megkeresi és megtalálja a vár romjai alatt testvérei, Cersei és Jaime holttestét. A halálban is egymást ölelő pár fölött térdepelve gyászolja el őket.
 • Daenerys megtartja első királynői beszédét a seregei előtt, és közli: a háborúnak még koránt sincs vége, és nem is lesz, amíg minden zsarnokot meg nem öltek, és minden alávetettet fel nem szabadítottak. Szürke Férget kinevezi a hadsereg főparancsnokává.
 • Tyrion letépi magáról a Segítő jelvényét, Daenerys pedig felségárulás miatt börtönbe záratja (nem ezért persze, hanem Jaime szabadon engedéséért).
 • Jon meglátogatja Tyriont a tömlöcben, ahol a fogoly hosszú fejtágítást tart neki arról, mennyire nem oké, ha Dany a királynő, hiszen túlzottan elhiszi magáról, hogy a legkegyetlenebb cselekedete is indokolt, mivel a legfőbb jó érdekében teszi. Jonnak feldereng, hogy a börtön felé jövet Arya is pont ugyanezt mondta neki, csak sokkal coolabban: „Hidd el, én felismerem, ha gyilkost látok.”
 • Jon meglátogatja az épp a Vastrónnal incselkedő Daeneryst, és a biztonság kedvéért nála is rákérdez, tényleg teljesen a saját igazságtudatának megszállottja lett-e, és mivel a válasz igen, egy utolsó csók közben szíven szúrja egykori szerelmét.
 • Az anyja halála miatt felzaklatott Drogon Jon legnagyobb meglepetésére nem őt égeti porrá, hanem a Vastrónt: az Aegon Targaryen ellenségeinek ezer kardjából kovácsolt uralkodói jelképből csak egy jó adag lángoló, folyékony fém marad. Drogon végül a karmába emeli Dany holttestét, és elrepül vele.
 • Néhány héttel később vagyunk: a legfontosabb házak vezetőivel összeült a nagytanács, hogy megvitassák, mi legyen a fogságban lévő Jonnal és Tyrionnal, ja, és amúgy mellesleg a Hét Királysággal. Egy férfi, akinek a jelenlévők kábé a nevét sem tudják, épp szónokolni kezd, hogy egye fene, majd ő elvállalja a királyságot, de Sansa belefojtja a szót, épp csak nem küldi kukoricára térdepelni az Edmure Tully nevű macskajancsit (aki egyébként a nagybátyja, és utoljára a 6. évadban találkoztunk vele). A jelek szerint a hatalmas felfordulás végén majdnem ugyanazok a házak uralják Westerost, akik a legelején: Északot egy Stark (Sansa), Folyóvidéket egy Tully (Edmure), Dorne-t egy Martell (nem tudjuk a nevét), a Völgyet egy Arryn (az időközben felnőtt kis Robin), Viharföldet egy Baratheon (Gendry), Nyugatot egy Lannister (Tyrion). Egyedül a Tyrellekből nem maradt senki, a Síkvidék Bronné.
 • Samwell felajánlja, hogy legyen demokrácia, mire a többiek röhögőgörcsöt kapnak.
 • Tyrion javaslatára végül azt az embert választják meg uralkodóul, aki a legjobban össze tudja fogni a társadalmat, hiszen ő birtokolja a közös történeteket, a közös múltat: Brant, a Megnyomorítottat, ami sajnos angolul sokkal jobban hangzik (Bran the Broken). Ráadásul kiiktatják az öröklődést is a jogrendből, mostantól a nagytanács dönt majd minden uralkodóról. Ezt mindenki elfogadja, kivéve Sansát, aki Bran érdemei elismerése mellett kijelenti, köszöni szépen, de Észak senkivel nem közösködik többé. Megalakul a Hat Királyság, az északiak lelépése abszolút nem zaklat fel senkit.
 • „Senki sem túl boldog. Ami azt jelenti, hogy jó kompromisszum született” – mondja ki az epizód legjobb mondatát Tyrion Jon helyzetéről, amikor elmondja neki, élete végéig száműzték a Falhoz Fekete Várba, hogy ne legyen túl súlyos a büntetése, de azért a szabadon engedése miatt se lázadjanak fel Dany katonái.
 • Némi kedélyeskedő viccelődés közepette megtartják a Hat Királyság kistanácsának első tanácskozását, arról megy a vita, hogy az ivóvíz-vezetékeket, vagy inkább a bordélyházakat kell-e előbb újjáépíteni. Samwell pedig megmutatja Ebrose nagymester könyvét a sorozat cselekményéről (a Robert király halála utáni harcokról), aminek véletlenül pont az a címe, mint George R. R. Martin könyvének: A jég és tűz dala. Ki gondolta volna! Csak annyi a szépséghiba, hogy a könyv egyáltalán nem tesz említést Tyrionról, ami mondjuk nettó hülyeség, hiába szánták viccnek.
 • És a vége: Arya elhajózik nyugatra, illetve oda, ami nyugatra van a nyugattól, hogy felfedezze azt, ami nincs rajta a térképeken. Sansát kikiáltják az önálló Észak királynőjének Deresben, Jon pedig nem akar megmaradni a Fekete Várban. A legutolsó képen az emberek hátát látjuk, ahogy egy havas erdőben észak felé gyalogolnak az ismeretlen felé. A Vadak hazatérnek a Falon túli otthonaikba, és magukkal visznek még valakit: Havas Jon is velük tart.
20

Galéria: Trónok harca 8. évad

Bárcsak átaludtam volna a teljes nyolcadik évadot!

Akkor most azt hinném, hogy láttam egy remek, George R. R. Martinhoz és a sorozat első négy évadához méltó sorozatzárást, aminek biztos azért nem értem egy csomó részét, mert hát ugye nem követtem az eddigi öt részt, pedig azokban biztosan minden részletesen ki volt fejtve, és minden döntéshez, minden választáshoz, minden ötlethez hosszú, úgy politikailag, mint erkölcsileg és lélektanilag megalapozott út vezetett. Azt gondolnám, biztosan így jutottunk el a hatodik részben a konklúziókhoz.

Így viszont, hogy nem aludtam téli álmot, sejtem, hogy miről van szó. Arról, hogy Martin még jó előre, évekkel ezelőtt elmondta a sorozat alkotóinak, ha már befejezni nem sikerült a regényfolyamát, milyen lezárást képzel el neki, melyik szereplővel minek kellene történnie, és főképp kinek kellene uralkodnia. Csak akkor még nem tudta, amit David Benioff és D. B. Weiss a hatodik és hetedik évaddal is sejttettek már, de a nyolcadikkal végképp bebizonyítottak: hogy

tehetségtelen, abszolút középszerű, fantáziátlan, kutyaütő írók.

Így az utolsó részre látványosan kettéváltak a cselekmény szintjén megvalósuló ötletek, és az, ahogyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/media/2019/05/21/tronok_harca_utolso_resz_zaroepizod_a_vastron_kibeszelo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sean Bean nem akar többé meghalni a filmekben

Sean Bean az egyik olyan színész Hollywoodban, aki arról ismert, hogy ha feltűnik a vásznon, …