2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A szemünk előtt újul meg Rembrandt leghíresebb festménye

Hirdetés

A szemünk előtt újul meg Rembrandt leghíresebb festménye

Élőben, livestreamen követhetjük majd Rembrandt legismertebb, Éjjeli őrjárat című festményének várhatóan évekig tartó, több millió eurós restaurálását, írja a Guardian.

Az amszterdami Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits egy exkluzív interjúban jelentette be, hogy a lassú és aprólékos munka a világ szeme láttára zajlik majd, az internetnek köszönhetően bárki nyomon követheti azt.

“Az Éjjeli őrjárat mindannyiunké. Ezért döntöttünk úgy, hogy a restaurálást a múzeumban végezzük, és az interneten bárki, bárhonnan figyelemmel kísérheti a folyamatot” – idézi az MTI a múzeum igazgatóját.

Hirdetés

Az Éjjeli őrjárat interneten is követhető megújulása 2019 júliusában kezdődik. Az 1642-es, hatalmas méretű (363-szor 437 centiméteres) festményt negyven éve restauráltak utoljára, már látszanak rajta a fakulás nyomai.

A festményt H ollandia második világháborús megszállása idején Maastrichtban őrizték egy barlangban, 1975-ben késsel rongálták meg, 12 vágást ejtettek rajta, 1990-ben pedig savat permeteztek rá.

Mielőtt elkezdenék a munkát, a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményével büszkélkedő Rijksmuseum kiállítást rendez a festő munkáiból. A kiállított alkotások közt lesz az Éjjeli őrjárat is, amely a címét nem az alkotótól, hanem műértéktől kapta, miután a rárakódott kosztól sötét tónusúvá vált a festmény. Csak később derült ki, hogy Rembrandt nem éjszaka, hanem tűző napsütésben ábrázolta a kép szereplőit.

Forrás:
https://index.hu/kultur/2018/10/16/a_szemunk_elott_ujul_meg_rembrandt_ejjeli_orjarata/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Költészetnapi kirakattal gyászolta – és éltette tovább – Tandori Dezsőt a múlt héten a főváros egyik kulthelye. …