2019. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A nagy ho-ho-horgász, Pom Pom és a többiek – kiállították Sajdik Ferenc rajzait

Hirdetés

A nagy ho-ho-horgász, Pom Pom és a többiek – kiállították Sajdik Ferenc rajzait

Sajdik Ferenc életművéből csütörtökön a Várnegyed Galériában nyílt kiállítás, amely december 8-ig látogatható. A tárlaton zömében színes Sajdik-rajzokat, a Pom Pom meséinek, A nagy ho-ho-horgásznak legendás alakjait, pasztelleket, íróportrékat, portrésorozatokat, képregényeket és szólórajzokat mutatnak be.

A 88 éves Sajdik hatalmas életművel rendelkezik, a kiállításon látható többek között A 20. század, Szép volt fiúk! alcímű műve, amelyen Albert Einstein, Kós Károly vagy Bartók Béla tűnik fel. A magyar Nobel-díjasok és akik megérdemelték volna című alkotásán pedig azoknak a portréja is szerepel, akik nem kapták meg a Nobel-díjat, mint például Semmelweis Ignác – mondta Kernács Gabriella művészettörténész, Sajdik Ferenc A varázsló felemeli ceruzáját című albumának szerkesztője.

A kiállításmegnyitón mutatták be az albumot is, amelyben Sajdik alkotótársának, Csukás Istvánnak azonos címmel olvasható tanulmánya. A könyvben a művész a családjáról, zsoké édesapjáról és a balerina édesanyjáról is mesél. 

Sajdik Ferenc 1930-ban született Neuenhagen bei Berlinben, 1965-ben lépett be a Ludas Matyi című élclaphoz, ahol annak megszűnéséig, harminc éven át dolgozott. Azóta szabadúszóként tevékenykedik, rajzfilmeken dolgozik, és folyamatosan készíti karikatúráit. Sajdik ahhoz a nagy nemzedékhez tartozott, amely a Ludas Matyinál vált ismertté, itt dolgozott a fekete humor magyar művelője, Várnai György, az abszurd karikaturista Réber László, a filozofikus karikaturista Kaján Tibor vagy a Hegedűs István (Hihi), aki melankolikus, fanyar rajzokat készített.

Hirdetés

“Sajdik attól különleges, hogy a csetlő-botló kisembert rajzolta meg derűs életszeretettel. Rajzaiból a megbocsátó, összekacsintó szeretet árad, hogy mi emberek, mindnyájan ilyenek vagyunk” – tette hozzá a művészettörténész.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181110_A_nagy_hohohorgasz_Pom_Pom_es_a_tobbiek__kiallitottak_Sajdik_Ferenc_rajzait#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_11_10

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Metallica is érintett az egyre dagadó Viagogo-botrányban

Az adományok segítségével elkezdtük lecserélni a kameráinkat, hogy még szebb videóink készüljenek. Támogass te is! …