2018. december 12., szerdaMa Gabriella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
2018.12.12. Gabriella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A metoo miatt eltűnhet a rádiókból egy ismert karácsonyi dal

Hirdetés

A metoo miatt eltűnhet a rádiókból egy ismert karácsonyi dal

Eltűnhet a rádiókból a Baby, It’s Cold Outside című 1944-es dal, amelyet eredetileg nem karácsonyi zenének terveztek, de a téli tematika miatt közkedvelt ünnepi szám lett az Egyesült Államokban. Most viszont egy clevelandi rádió kénytelen volt kivenni a számot a rotációjából, miután többen panaszt tettek a dalszövegre.

A Hill írja, hogy a clevelandi WDOK rádiócsatorna hallgatói arra panaszkodtak, hogy a dal szövege sértő a nőkre nézve, és káros üzenetet hirdet. A dal egyébként egy férfi-női duett, amelyben a nő arról énekel, hogy el akar menni a férfi lakásából, mire a férfi ezt a téli időjárásra hivatkozva próbálja megakadályozni. A női része a dalszövegnek gyakorlatilag végig erről szól, közben a férfi egyszerűen nem akarja, tudja elviselni a nő döntését. Az egyik sorban a nő még meg is jegyzi, hogy

Te, mi van az italomban?

Hirdetés

– mintha arra utalna, hogy a férfi rakott volna bele valamit. A férfi egyébként még arról is énekel, hogy a nő elutasítása bántja a büszkeségét.

A rádió hallgatói egy szavazáson érték el végül, hogy kikerüljön a dal a rotációból, mivel a többség szerint a szexuális zaklatásokra és erőszakokra figyelmet felhívó metoo mozgalom után a dalszöveg a mai szövegkörnyezetben egyszerűen nem állja meg a helyét.

A rádió egyik műsorvezetője, Desiray egyébként arról is beszélt, hogy könnyen lehetne legyinteni, hogy csak túltolnak valami a metoo miatt, de valójában ő sem szeretné, ha a lánya olyan helyzetbe kerülne, mint az énekesnő a dalban, akit nem akar elengedni a szerelméért esedező férfi.

A dalban egyébként az is elhangzik, hogy a férfitől, hogy “a nem vajon igent jelent?”, ami pont annak a káros felfogásnak a propagálása, amely a metoo mozgalomhoz vezetett.

A dal egyébként a Neptune’s Daughter című 1949-es film miatt lett ismert, majd 2014-ben robbant be az ünnepi zenék nem túl fényes, bár annál jövedelmezőbb világába, amikor az karácsonyi dalok modern kori kiskirálya, Michael Bublé is feldolgozta.

Ne maradjon le semmiről!

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2018/12/07/a_metoo_miatt_eltunhet_a_radiokbol_egy_ismert_karacsonyi_dal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Juliette Binoche lesz a Berlinale zsűrielnöke

Juliette Binoche lesz a Berlinale zsűrielnöke

Juliette Binoche francia színésznő lesz a zsűri elnöke a jövő évi Berlinalén, írja az MTI a berlini …