2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A magyar népzenében rengeteg lehetőség rejlik

Hirdetés

A magyar népzenében rengeteg lehetőség rejlik

“Ahogy a magyar nyelv, a magyar népzene is egy bonyolultabb nyelv, így nem olyan könnyű megbarátkozni vele, több időt vesz igénybe, hogy valaki megértse. Viszont aki rákattan, az nagyon rákattan” – mondta néhány éve az Indexnek Weyer Balázs az első budapesti Womexre hangolódva.

Nóvé Soma, a Middlemist Red frontembere azonban már egészen korán, gyerekként, megbarátkozott a magyar népzenével, zenei gyökerei előtt pedig most egy háromszámos kislemezzel tiszteleg. A nemes egyszerűséggel Népdalok címet viselő anyag a Stenken hallható először.

Hirdetés

“Ötéves koromban kezdtem el hangszeren tanulni, pár évig ifj. Csoóri Sándornál, aki a Muzsikás zenekar egyik alapító tagja volt. Gyerekkoromban a szüleim sok népzenét hallgattak, de csak később, a húszas éveimben fedeztem fel újra, és jöttem rá, hogy mennyire sokoldalú műfaj” – mondja Nóvé Soma.

A felvételek a nyáron kezdődtek Gál Máté hangtechnikus és producer stúdiójában. “A három népdalt Sebő Ferenc és a Muzsikás feldolgozásai által ismertem meg, így a lemezen található népdalfeldolgozásokat ezek az előadók ihlették” – mondja Nóvé Soma, aki mellett Ürögdi Ábel dobol, Kapusi Viktor szaxofonozik, Porteleki Áron pedig brácsázik a lemezen. Az albumborítót Erhardt Domonkos készítette.

A Talpuk alatt fütyül a szélt az azonos című, Szomjas György által rendezett, magyar westernfilmben hallottam először, majd később a saját szólófellépéseim műsorába is beleraktam. A Látod, rózsám és a Szerelem, szerelem című népdalokat a Muzsikás előadásában ismertem meg. A magyar népzenében rengeteg lehetőség rejlik, könnyen vegyíthető más műfajokkal. Ezért éreztem indokoltnak, hogy összevessem egy másik zenei oldalammal, olyan megoldásokkal, amik inkább a nyugati könnyűzenékhez köthetőek.

Az anyagot itt lehet meghallgatni:

Nóvé szívesen koncertezne is a népdalfeldolgozásokkal. “Jelenleg egy öttagú formációval próbálunk összerakni egy teljes műsoridős koncertanyagot, melyben a kislemezhez hasonló hangszereléssel és hangulattal játszunk majd el különböző népdalokat” – mondja. A zenekarban olyan zenészek szerepelnek, mint Kapusi Viktor (szaxofon), Czitrom Ádám (basszusgitár), Klausz Ádám (dob) és Vértesi Ferenc (gitár).

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kultur/zene/2018/11/14/nove_soma_nepdalok_premier/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tyler, the Creator visszatérhet az Egyesült Királyságba

Négy év után visszatérhet az Egyesült Királyságba az Odd Future-alapító amerikai rapper, Tyler, the Creator, …