2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

Hirdetés

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

Az idei Verzió (program itt) három témának szentel nagyobb figyelmet az ember jogi versenyprogram, a magyar filmek, valamint a diák- és elsőfilmes versenyprogram mellett.

Mivel a legégetőbb problémáink egyike az emberiség földfelszínt átalakító ipari és mezőgazdasági tevékenysége – és ezzel szoros összefüggésben a klímakatasztrófa -, ezért az antropocén kor külön szekciót kapott a fesztiválon. Földünkön egyre nagyobb területek változnak holdbéli tájjá, civilek globális akciói és helyiek maroknyi csapata próbálja megállítani a pusztítást, a monokulturális gazdálkodást, és igyekeznek szembesíteni a gigacégeket a mérgező tevékenységükkel. A szekció filmjei azt is bemutatják, hogyan lehet fenntartható és vegyszermentes módon gazdálkodni és fair trade cégként boldogulni a szabad piacon.

Részlet a Föld című filmből.
© Verzó Filmfesztivál

Hirdetés

Ugyancsak kiemelkedően fontosak a 4. hatalmi ág nevű szekció filmjei, amelyek a sajtószabadság korlátait, az oknyomozó újságírók munkáját, valamint a korrupció és a fake news világát járják körül. Bepillanthatunk olyan híres és hírhedt újságok szerkesztőségébe, mint a politikai okokból meggyilkolt munkatársait gyászoló Novaya Gazeta, a tabloid Ekstra Bladet és beleláthatunk a nemzetközi online kollektíva, a fact-checkingre és oknyomozásra szakosodott Bellingcat tevékenységébe.

A gyerekek és fiatalok nézőpontjait és az őket érő hatásokat mutatja be az Így növünk fel című válogatás. Ebben megismerhetünk egy mindenre kíváncsi, hétéves szibériai kisfiút, egy buddhistaként nevelt afrikai tinédzsert; helyüket kereső, kallódó moldáv, grúz, amerikai fiatalokat a rájuk nehezedő politikai, vallási és szülői elvárások tükrében.

A 16. Verzió idén először bővül VR-szekcióval is. A Vektor VR keretében különféle virtuális valóság-produkciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, úgy mint 360 fokos videókkal, interaktív dokumentumfilmekkel, művészeti és térspecifikus élményekkel.

Az Hommage szekció ezúttal pedig Agnès Varda és Jonas Mekas munkássága előtt tiszteleg. Magyarországon pedig elsőként látható az úttörő dokumentumfilmes, Dziga Vertov elveszettnek hitt, rekonstruált montázsfilmje. A fesztivál idén bemutatja a litván lírai dokumentumfilmes irányzat a hatvanastól a kilencvenes évekig készült darabjait egy tíz filmből álló válogatásban.

A fesztivál budapesti helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, az Empathy Cafe, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz, november 21-től azonban több vidéki városba is elviszik a versenyfilmeket: Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen lesznek verziós vetítések.

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20191022_A_jovo_megerkezett_eloszor_lathatunk_VRfilmeket_a_legmenobb_dokumentumfilmes_szemlen#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hárommilliós bírságot kapott a TV2 a Tények Plusz miatt

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Több …