2019. március 26., keddMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.26. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / 10 millió forintot adtak ezért a különleges Radnóti-kéziratért

Hirdetés

10 millió forintot adtak ezért a különleges Radnóti-kéziratért

Ötmillió forintos kikiáltási árról indulva végül 10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt! című versnek egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium péntek esti árverésén. Az aukción a kézirat mellett autográf levelek, műfordítások, fényképek és különleges Biblia-kiadvány is szerepelt – hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában. 

Bálinger Béla üzletvezető a műsorban elmondta, hogy a Járkálj csak, halálraítélt! című művet a 20. század egyik legfontosabb versének tartja, de a kézirat más miatt is különleges:

Ami ezt igazán különlegessé teszi, hogy van benne egy átsatírozott sor. Ugye azt kell tudni Radnótiról, hogy piszkozatot nem őrzött meg. Tehát az ő alkotói folyamatát nem nagyon lehet reprodukálni, mert minden piszkozatot megsemmisített

– mutatott rá, hozzátéve, hogy az aukciós tétellel egy halhatatlan mű születésének utolsó mozzanatát ismerheti meg az utókor. 

Hirdetés

A műsorban elhangzott, hogy az antikvárium munkatársainak sikerült megfejteniük az átsatírozott verssort. Bálinger Béla kiemelte, hogy az eredeti verzióban a költő “villannak holnap a kaszák” sort írta, de végül ezt kisatírozta, és megszületett a végleges szöveg: “ejtik árnyuk a vadlibák”.

A vers címét Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége adta, aki naplójában a “legszebb” jelzővel emlegette ezt a művet. A vers először a mindössze pár kiadást megélt Gondolat című folyóiratban látott napvilágot.

© Központi Antikvárium

Forrás:
http://hvg.hu/kultura/20181207_10_millio_forintot_adtak_ezert_a_kulonleges_Radnotikeziratert#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_12_7

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rick Astley is koncertezik a Jazzpikniken

Rick Astley is koncertezik a Jazzpikniken

A nyolcvanas évek egyik legfelkapottabb énekese, Rick Astley is fellép majd a paloznaki Jazzpikniken 2019-ben, jelentették be …