2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Videó készült az izraeli légicsapásról a Gázai övezetben

Hirdetés

Videó készült az izraeli légicsapásról a Gázai övezetben

Videó jelent meg arról a csütörtöki légitámadásról, amelyben az izraeli légierő F-16-osai legalább tíz rakétát lőttek ki a Gázai övezet nyugati részén lévő Saeed Al-Meshal kulturális negyedére. Ebben a támadásban heten sebesültek meg, több épület összedőlt.

A támadásokban eddig közel kétszázötvenen sebesültek meg a Gázai övezetben. Egy korábbi légitámadásban kisbabájával együtt meghalt egy huszonhárom éves nő, férje pedig megsebesült. 

Az izraeli légierő azután kezdett válaszcsapásokba, hogy  az övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet legalább 150 rakétát lőtt ki izraeli területre. Ezekben a támadásokban  kilencen sebesültek meg Eskol térségében.

Hirdetés

A csütörtök éjszaka bejelentett tűzszünet ellenére pénteken is kiújultak a zavargások a Gázai övezet határánál. Két palesztin, köztük egy felcser vesztette életét a határ menti erőszakos tüntetéseken, melyek ellen fellépve az izraeli hadsereg ágyútüzet nyitott a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet két katonai állására északon, illetve a déli részeken, válaszul a katonák felé dobott kézigránátokra.

A mintegy kilencezer palesztin tüntető ismét öt ponton vonult az izraeli határhoz, ahol Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a határ túloldalán állomásozó izraeli katonák felé, gumiabroncsokat égettek, és megpróbáltak áttörni a határkerítésen, amit a katonák megakadályoztak.

Tavasz óta immáron ötödször született egyiptomi közvetítéssel fegyverszünet, de ezeket a megállapodásokat az egyiptomiak csak a Hamász vezetőivel hozzák létre, s Izrael nem részese azoknak, noha vállalja, hogy ha a palesztinok felhagynak a harcokkal, akkor szintén beszünteti a tüzet.  Az izraeli tízes kereskedelmi televízió arab szakértője szerint a “tűzszünet” kifejezés helyett inkább a “visszavonulás” szót kell használni ezekre az egyezményekre eredeti arab megnevezésük alapján, mert a tűzszünethez képest is csak jóval időlegesebb békés időszakot jeleznek.

A tévé katonai és politikai szakértői szerint az elmúlt hónapok eseményei alapján egyértelmű, hogy Izraelnek megszűnt a négy évvel ezelőtti Erős szikla hadművelet után létrejött katonai elrettentő ereje Gázával szemben. Csak idő kérdése egy újabb jelentős hadművelet megindítása a Gázai szélsőséges iszlamisták ellen.

Izraelben pénteken az ország középső, központi részére is Vaskupola légvédelmi egységeket telepítettek, számítva arra, hogy Gázából ismét rakétasorozatot lőnek ki, miután csütörtökön már a Gázától mintegy negyvenöt kilométerre lévő Beér-Seva várost is lőtték Grad rakétával a palesztin övezetből.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/08/10/video_keszult_az_izraeli_legicsapasrol_a_gazai_ovezetben/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mueller-jelentés: Trump győzelemként ünnepel, pedig a harc nagyon is folytatódik

Mueller-jelentés: Trump győzelemként ünnepel, pedig a harc nagyon is folytatódik

Ha valamire nem volt szüksége a két, egymástól távolodó politikai világban élő Amerikának, akkor az …