2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Valódi zöld reformokkal állhat elő a Bizottság szerdán

Valódi zöld reformokkal állhat elő a Bizottság szerdán

„Tagállami szinten nem lehet megoldani az éghajlatváltozás problémáját, ezért együttes fellépésre van szükség” – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Zöld Megállapodásért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben. Az Európai Bizottság december 11-én fogja ismertetni az Európai Zöld Megállapodás részletes forgatókönyvét, de konkrét elképzelésekkel az a kiszivárgott dokumentum-tervezet sem nagyon szolgált, amelyet az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó hírportál jelentetett meg egy héttel ezelőtt.

Timmermans viszont a Régiók Bizottságának plenáris ülésén elárult néhány részletet arról, mit tartalmazhat a terv. Egyik konkrét kezdeményezésként említette, hogy 

a városok polgármestereinek kellene megállapodniuk a kibocsátásmentes zöld közlekedés kereteiben.

Ez teljesen átalakítaná az európai gyártóipart, hiszen kollektív szervezés esetén a városok akár 5-6 ezer buszra is kiírhatnának pályázatot, amivel lényegesen jobb piaci pozíciót érhetnek el. Arról is beszélt, hogy prioritásnak kell lennie a városok zöldítésének. Évente több mint 400 ezer ember hal meg Európában a rossz levegőminőség miatt, és ez a szám növekszik.

Jávor Benedek

Jávor Benedek

Fotó: Szekeres Máté / Index

„A valódi kérdés az, hogy a teljes szabályozási és finanszírozási keretben is szerepet kap-e a fenntarthatóság szempontja. Annak ugyanis nincs sok értelme, hogy a bal kezünkkel fosszilis beruházásokat támogatunk, míg a jobb kezünkkel megpróbáljuk felszámolni ezeket” – nyilatkozta Jávor Benedek volt EP-képviselő az EUrologusnak, aki az előző ciklusban a Zöld frakció tagjaként számos klíma- és energiapolitikai ügyet vitt. A Párbeszéd alapítója állítja, csak ezzel együtt érdemes a zöld szemléletet gazdaságélénkítéssel ötvöző programokat hirdetni. Úgy gondolja, az Európai Bizottság jövő szerdán a politikai kommunikáción jóval túlmutató, valódi javaslatokkal fog majd előállni.

Az Európai Bizottság szerdán nagy valószínűséggel újabb jogszabályokat fog beterjeszteni a műanyag-termelésre és -felhasználásra vonatkozóan, hiszen az már eddig is sikeres politika volt. Emellett várhatóan reformot indít el a vegyianyag-politikában, a mérgező anyagok kivezetését célozza a környezetbiztonság javítása érdekében, és a hulladékmentes körforgásra koncentrálnak majd más iparok szabályozásai is.

A finanszírozással kapcsolatban biztató jel, hogy az Európai Befektetési Bank 2021-ig fokozatosan beszünteti az olaj-, gáz- és szénipari projektjeinek a támogatását – mutatott rá Jávor, aki azonban úgy látja, két politikaterületen okozhat igazán nagy válságot a kibocsátás-csökkentés: a közlekedésben és a mezőgazdaságban. Mint Timmermans beszéde is bizonyítja, a közlekedésben nagy valószínűséggel meg lehet majd valósítani a klímacélokat. „Nem tudni azonban, hogy az új Bizottság hajlandó lesz-e beleállni mezőgazdasági támogatások átalakításával járó harcokba, ahol nagyon erős a tagállami kormányok és a mezőgazdasági lobbi nyomása is” – mondta a politikus, aki szerint 

a kommunikáció zöldítésén túl is kellenének reformok az agrárszektorban, ami az európai széndioxid-kibocsátás egyharmadáért felelős.

Viszont további konfliktusokat okozhat, hogy a kevésbé fejlett technológiákat alkalmazó gazdaságok számára különösen költséges lehet majd az átállás. A cseh, lengyel és magyar kormányok nyilatkozatai arra utalnak, hogy csak abban az esetben támogatják az Európai Zöld Megállapodást, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/12/06/europai_zold_megallapodas_elozetes_javor_timmermans/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ellopták a II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét

A szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót az olaszországi, Spoleto székesegyházából …