2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / USA: Aszad klórgázzal támadta saját területeit

Hirdetés

USA: Aszad klórgázzal támadta saját területeit

November 24-én szíriai és orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy több mint 100 embert kellett légzési nehézségekkel kórházba szállítani az észak-szíriai Aleppóban, mert ellenzéki “terroristák” vegyi fegyveres támadást hajtottak végre. Az orosz védelmi minisztérium szerint ellenzéki milíciák klórgázzal töltött lövedékeket lőttek ki a 2016 végén véres ostromot követően Aszad ellenőrzése alá került városra.

Az Idlib kormányzóságot és környékét ellenőrző – egymással is rivalizáló – milíciák azonnal tagadták a vádat, és azzal vádolták a kormányerőket, hogy egy megrendezett vegyifegyvers támadással akarja igazolni a meglepő módon már szeptember óta többé-kevésbé betartott tűzszünet felrúgását (orosz gépek a vegyifegyveres támadást követően több idlibi célpontot is bombáztak). Az Aszad-rezsim vegyifegyveres bűnlajstromát ismerve ez a forgatókönyv nem tűnt valószínűtlennek; Damaszkusz felelőssége ugyanis számos olyan vegyifegyveres támadásban bebizonyosodott, melyben a felelősséget – Moszkva ENSZ-ben és egyéb fórumokon történt aktív közreműködésével – igyekeztek az ellenzékre tolni. A vegyifegyverek alkalmazásának, majd a bevetés letagadásának furcsa logikáját ebben a cikkben próbáltuk megérteni.

Egy orosz és Aszad-párti közreműködéssel végrehajtott öngázosítást valószínűsít az Egyesült Államok külügyminisztériumának két héttel az eseményeket követően, pénteken kiadott közleménye is. Washington állítja, “megbízható információkkal rendelkezik” arról, hogy a támadást Damaszkusz és Moszkva hajtotta végre, hogy “aláássák a tűzszünetbe vetett bizalmat”. A közlemény szerint arról is vannak információik, hogy az orosz és kormánypárti csapatok a vegyifegyveres csapás célpontjainál valószínűleg hamis bizonyítékokat is elhelyeztek, hogy a később érkező nemzetközi ellenőröket megtévesszék.

Hirdetés

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/12/07/sziria_gaztamadas_vegyifegyver_megrendezett_oroszorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

A norvég turistahajó, a Viking Star még szombaton vált mozgásképtelenné az Északi-tengeren, Norvégia partjainál. A hajó azután került bajba, …