2018. december 14., péntekMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
2018.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 286,00 Ft | CHF: 287,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

Hirdetés

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

A demokráciáért folytatott harc egykori bajnokától egymás után vonják vissza a nemzetközi kitüntetéseket, amióta 2017 augusztusában megkezdődött a rohingják tömeges elmenekülése az országból. Az állampolgári jogokkal többségében nem rendelkező kisebbség több mint 700 ezer tagja menekült az egykori Burma nyugati határán Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg megtorló műveletet indított rohingja lázadóknak a biztonsági erők elleni támadásai miatt.

ENSZ-megfigyelők azzal vádolják a hadsereget, hogy népirtási céllal ölik az embereket, követnek el nemi erőszakot és gyújtogatnak. A hivatalosan államtanácsi és külügyminiszteri rangot betöltő Szú Kji kormányzata azt mondta, a hadsereg legitim lázadóellenes hadműveletet folytat.

Az AI 2009-ben nevezte ki Aung Szú Szan Kjít a “lelkiismeret nagykövetének”, amikor a mianmari katonai rezsim ellenzékeként házi őrizetben tartották. Nyolc évvel a szabadlábra helyezése után a politikus pártja győzelmet aratott a 2015. évi választásokon, és a következő évben kormányt alakított, de hatalmát megosztotta a tábornokokkal, és nincs rálátása a biztonsági erőkre.

Az Amnesty International hangsúlyozta, hogy a politikus megóvta a biztonsági erőket a rohingja kisebbséggel szembeni erőszak miatti felelősségre vonástól, ami a valaha általa védelmezett értékek szégyenletes elárulása.

Hirdetés

Márciusban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum vonta vissza a rohingja válság miatt a mianmari politikusnak adott kitüntetését, és hasonlóan járt el Dublin és az angliai Oxford városa is.

Bírálói szorgalmazták az 1991-ben adományozott Nobel-békedíj visszavonását is, de az alapítvány közölte, hogy erre nincs mód. Az Amnesty International azzal is vádolja Aung Szú Szan Kjít, hogy nem ítélte el a hadsereg és kisebbségi milíciák közötti észak-mianmari konfliktusokban a katonák által elkövetett visszaéléseket, a kormány pedig korlátozta a humanitárius szervezetek tevékenységét. Kifogásolták azt is, hogy a kormánya nem állította le a szólásszabadság elleni támadásokat. 

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181112_Visszavontak_a_rohingjak_meszarlasat_vegignezo_mianmari_vezeto_ujabb_kitunteteset#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Az ír parlament elfogadta csütörtökön késő este az abortuszt legalizáló törvényt, eleget téve ezzel a …