2019. március 26., keddMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.26. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Túlfutásos baleset történt egy kaliforniai reptéren, de a védelmi rendszer tette a dolgát – videó

Hirdetés

Túlfutásos baleset történt egy kaliforniai reptéren, de a védelmi rendszer tette a dolgát – videó

Az egyik leggyakoribb repülőbaleset-fajta a túlfutás, a legutóbbi ilyen eset a kaliforniai Burbankben történt csütörtökön, ahol a Southwest egyik 737-ese hajtott végre leszállást – szakadó esőben, erős szélben, hátszeles befúvásokkal. A gép azonban szerencsére nem törte át a kerítést, még időben meg tudott állni – egy technikai újításnak köszönhetően – írja az Iho.

A Burbank 08-as pályája nem lett hosszabb, de egy korábbi túlfutásos baleset után belefogott egy olyan megoldás kiépítésébe, amely az ehhez hasonló esetekben le tudja lassítani a repülőgépeket. Az Engineered Material Arresting System (EMAS) titka a burkolatban rejlik: a pálya betonja után, egy akár csak néhány tízméteres zónában, a pálya borításához képest roppant vékony cementréteg alatt könnyű műanyag-táblák sora fogja meg a gépet, ezekbe a lapokba süllyed bele a futó és ez fékezi meg a gépet.

A rendszert több repülőtéren is használják, ahogyan „társát”, a Runway Safety Zone-t (RESA) is, amely egy (általában) 300 méteres végbiztonsági terület a kifutópálya meghosszabbításában. Ilyen zónákat alakítottak ki Ferihegyen is néhány évvel ezelőtt.

A burbanki túlfutásos balesetben senki nem sérült meg, és a gép is javarészt megúszta: az orrfutó ugyan alapos vizsgálatot igényel, de a gép sérült részei szinte biztosan javíthatók.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181207_Tulfutasos_baleset_tortent_egy_kaliforniai_repteren_de_a_vedelmi_rendszer_tette_a_dolgat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brexit: nem tudjuk hogy sírjunk-e, vagy nevessünk

Brexit: nem tudjuk hogy sírjunk-e, vagy nevessünk

A múlt héten újból fordult a kocka a brit kilépéssel, a brexittel: az Európai Unió …