2020. május 28., csütörtökMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Trump szájkosarat tett a klímakutatókra

Hirdetés

Trump szájkosarat tett a klímakutatókra

Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság, köztük az Index is kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával. Az eredeti cikk a The Guardianen jelent meg, szerzője Oliver Milman.

Az autók kibocsátási normáitól kezdve a kontinens partjait elöntő árvizek előrejelzésén át az Északi-sark olvadásának bemutatásáig rengeteg üggyel foglalkozott az a hat klímakutató, akiknek a történeteit a Guardian mutatta be. Mind a hatan valamelyik amerikai kormányzati szervnél dolgoztak, és mindegyikük távozott Trump megválasztása óta posztjáról. Donald Trump 2017-es beiktatása óta ugyanis masszív fordulat állt be az amerikai klímapolitikában: a bemutatott kutatók egyöntetűen azt állítják, hogy

az Egyesült Államok kormányzata igyekszik tagadni, de legalábbis kétségbe vonni azt, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza. 

Hirdetés

Amikor a kutatók ennek az ellenkezőjét akarták bizonyítani, a partvonal szélére sorolták őket: volt, akit nyugdíjaztak, és volt, akinek kettétörte a karrierjét az új kormányzati politika. A szakértők helyére sok esetben gáz- vagy olajipari lobbistákat ültettek, az évek vagy évtizedek óta ott dolgozó szakértők munkájára pedig már nem volt szükség.

Teljesen kizártak minket a döntésekből

Jeff Alson a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) michigani járműlaboratóriumának vezető mérnökeként dolgozott negyven évig. Tagja volt annak a csapatnak, akik elkezdték kidolgozni az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó első szabványokat: több ezer oldalas elemzéseket írtak ezek kidolgozásához, nagy lelkesedéssel.

Azonban amint megválasztották Trumpot, elég egyértelmű lett, hogy változások lesznek, Alson így emlékszik:

Az elnök 2017 márciusában eljött Michiganbe, és azt mondta: rá fog nézni azokra a szabványokra, amik rossz hatással vannak a gazdasági teljesítményre és a munkahelyekre. Ez egy elég egyértelmű jel volt.” 

Jeff Alson

Jeff Alson

Fotó: bridgemi.com

Másfél évvel később a kormány a kibocsátási szabvány nyolc évre szóló befagyasztását javasolta.

Ez volt az első alkalom az EPA történetében, amikor a politikai vezetés az ügynökség dolgozói vagy szakértői nélkül döntött a szabványokról.

„Teljesen kizártak minket ebből. Sem tudományos, sem műszaki indok nem volt a szabványok visszaszorítására, a döntésnél pedig olyan elemzéseket használtak, amiknél elfogultabbakat még életemben nem láttam. Úgy hamisították az adatokat és változtatták meg a feltételezéseket, hogy a kívánt választ kapják” – mondja Jeff Alson.

Ekkor úgy érezte, ideje távoznia az EPA-tól:

Hatvankét éves voltam, a Trump-kormányzat pedig megkönnyítette a döntést a nyugdíjazásomról. Csodás karrierem volt, egy kisebb szerepem is a világ jobbá tételében. Majd jött egy politikai vezetés, ami ideológiáktól vezérelve megtagadja a tudományt, és alapvetően az egész klímaváltozást is. Szörnyű érzés.

„Amikor távoztam, a hangulat lesújtóbb volt, mint valaha az elmúlt negyven évben. Irreleváns lett a munkánk.”

Nincs négy-nyolc évünk a semmittevésre

Maria Caffrey

Maria Caffrey

Fotó: Dr_Caffrey / Twitter

Maria Caffrey az amerikai Nemzeti Parkszolgálatnál (NPS) azt tanulmányozta, milyen hatással lesz a klímaváltozás az Egyesült Államok 118 parkjára. Az erről írt jelentése 2017 elején már átment a szakértői értékelésen, és készen állt arra, hogy publikálják – de néhány nappal Donald Trump beiktatása után azt mondták neki, hogy „még várnak egy üzenetet”.

Hetekig várt erre az „üzenetre”, de a parkszolgálatnak mindig volt egy-egy kifogása, amire hivatkozhattak. A késleltetés valódi indokát végül egy vezetőtől tudta meg: „Azt mondta, hogy

nem akarnak annyira foglalkozni a klímaváltozással addig a négy-nyolc évig, amíg Trump az elnök.

Ez azért dühített fel, mert nincs négy-nyolc évünk a semmittevésre. Úgy éreztem, hogy el akarnak hallgattatni.”

Ezután Maria szülési szabadságra ment 2017 karácsonyán, amikor kollégájától kapott egy emailt: „Gratulálok a gyermekedhez, egyébként meg éppen most szerkesztik a riportod”.

Volt egy konferenciahívás, ahol kiderült, hogy minden említést kihúztak a klímaváltozás emberi tényezőjéről. Szinte megfenyegettek, amikor azt kérdezték, hogy érezném magam, ha egyáltalán nem adnák ki a jelentést. De kiálltam magamért, mire azt mondták, „nem fognak ennek örülni fentről”. Sosem volt tiszta számomra, kik lehetnek ott „fent” – talán Trump maga, vagy Ryan Zinke belügyminiszter.

Ezután találkozott az NPS egyik washingtoni felsővezetőjével, aki elmondta neki: nem kötheti össze a közterületekben lezajlott változásokat az emberi tevékenységgel. „Úgy éreztem, hogy az amerikai emberekért dolgozunk, és nem akartam hazudni nekik. De a felsővezető közölte, hogy valójában a végrehajtó hatalomnak dolgozunk, az elnök vezetésével. Itt az elnök a főnök, le fogjuk hajtani a fejünket, és követni fogjuk a kormányzati irányvonalat.”

Amikor visszatért a szülési szabadságról, gyakornokká fokozták le, majd idén februárban pénzhiányra hivatkozva elbocsátották. „Felajánlottam, hogy szívesen dolgoznék ingyen, önkéntesként is, de visszautasítottak – ez is jól mutatja, hogy itt egyáltalán nem a pénzről volt szó. Kipakoltam az irodámból és elmentem, júliusban pedig panaszt tettem.”

A Nemzeti Parkszolgálat nem válaszolt a Guardian kérdéseire.

Jöttek a kutatók helyére az ipar haverjai

Chris Frey ma is az Észak-Karolinai Állami Egyetem környezetmérnök-professzora, emellett elnöke volt az EPA levegőtisztasági tudományos bizottságának, és tagja volt az ügynökség egyetemes tanácsadó testületének is. Chris mindkét ügynökségbeli posztjáról tavaly távozott.

Chris Frey

Chris Frey

Fotó: CCEE NCSU / youtube

Erre több oka is volt: Scott Pruitt, az EPA akkori vezetője ugyanis 2018 októberétől kezdve megtiltotta, hogy az ügynökség által pénzügyileg támogatott kutatók részt vegyenek az EPA panelbeszélgetésein. „A kutatók helyett pedig egyre több ipari lobbista kapott helyet ezeken a paneleken, rájuk ugyanis nem vonatkozott semmilyen korlátozás. Így rúgták ki a beszélgetésekből a szakképzett embereket, hogy az ipar haverjai jöjjenek a helyükre.”

A levegőtisztasági bizottság embereit pedig teljesen leváltották, ez szerinte látszik az üléseiken is: „Dünnyögnek a különböző ügyeken, mert nem értik sem azok folyamatát, sem az erre vonatkozó törvényeket.

Olyan jelölteket választottak a bizottságba, akik a kormányzati agenda szempontjából szimpatikusak – még akkor is, ha azt mondják, hogy a klímaváltozás egy nem létező folyamat.”

Végül Chrisnél akkor telt be a pohár, amikor egy panelbeszélgetését az EPA idő előtt feloszlatta, ezt pedig egy sajtóközleményből tudta meg az ügynökség honlapján. Csak a közlemény kiadása után kapott emailt arról, hogy már nem tartanak igényt a munkájára, sem egy másik panelen való részvételére. Személyesen frusztrálta a dolog, de szerinte a veszteség még nagyobb az amerikai közvélemény szempontjából: „Az EPA a szemükben mindig is egy

tudományos alapú ügynökség volt, mostanra viszont már a tudomány alapvető tiszteletét sem látni.”

Szerinte azért fél a tudománytól a kormányzat, mert az nem befolyásolható ideológiákon keresztül. Emiatt pedig nem is kíváncsiak rá: a szakemberek bizonyítékokon alapuló véleményei helyett inkább bíznak az ipar barátaiban, akiknek viszont nincs sok közük a tudományhoz.

Nem a lobbistákat, hanem a szakértőket rúgják ki

Joel Clement a klímaváltozás Északi-sarkra gyakorolt hatásait kutatta közel hét évig az amerikai Belügyminisztérium egyik ügynökségénél. Ezeken a területeken ugyanis kétszer-háromszor gyorsabb a felmelegedés, mint a bolygó egészén: „Alaszkai őslakosok egész falvait fenyegeti a partmenti erózió és a rengeteg vihar, mert elolvadt az a tengeri jégtakaró, ami eddig megvédte őket a heves őszi viharoktól. Lábuk alatt pedig szétolvad a permafroszt, azaz az örökös jég.”

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/09/20/trump_kormanyzat_klima_kutatok_elhallgattatas_szajkosar_klimavaltozas_covering_climate_now/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 13 milliárd forintnyi kokaint fogtak Bulgáriában

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Több …