2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Hirdetés

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Donald Trump amerikai elnök hétfőn visszautasította azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint korábban Oroszország javára dolgozott volna – írja az MTI.

“Soha nem dolgoztam Oroszország javára, ezt önök mindenki másnál jobban tudják” – mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház előtt újságíróknak.

Trump a The New York Timesban és a The Washington Postban a hétvégén megjelentetett cikkekre utalt. A The Washington Post arról írt, hogy az elnök a 2017-es, Hamburgban a G20-országcsoport találkozójának keretében, Vlagyimir Putyinnal tartott négyszemközti tanácskozásán elkérte a tolmács jegyzeteit és arra kérte őt, hogy a részletekről ne tájékoztassa még az amerikai kormány tagjait sem. A The New York Times pedig meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán, James Comey igazgató menesztése után nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy az elnök orosz érdekeket szolgál.

A vizsgálatot két szálon indították meg: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump szándékosan vagy akaratlanul dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Hirdetés

© AFP / Consolidated News Photos / dpa Picture-Alliance / Olivier Douliery

Donald Trump az újságíróknak azt hangoztatta, hogy a The New York Timesban megjelent írás “csak egy nagy kövér kacsa”. Majd hozzátette, hogy “azokat az embereket, akik ezt csinálták, rajtakapták, és közismerten csirkefogók”. Az elnök ezzel arra a két volt FBI-munkatársra utalt, akiknek hónapokkal ezelőtti kongresszus meghallgatásán kiderült, hogyan szövetkeztek ellene az irodán belül, hogy lejárassák őt. Trump azt mondta, “jót tett” az Egyesült Államoknak James Comey eltávolításával. A The Washington Post cikkével kapcsolatos kérdésre Trump úgy reagált: fogalma sincs, mi van az említett tolmács jegyzeteivel.

A két cikk kisebb vihart kavar a washingtoni politika berkeiben. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja egy televíziós interjúban azt mondta, hogy az FBI-hoz fordul információkért a nyomozás részleteiről. Ha ez a vizsgálat valóban megtörtént, arról a kongresszusnak tudnia kell – mondta Graham. Egyúttal aggályokat is is megfogalmazott: “Hogyan tehette ezt az FBI? Miféle fékek és ellensúlyok rendszere működik ott?” – mondta.

Demokrata párti kongresszusi politikusok arról nyilatkoztak vasárnap, hogy közelebbről megvizsgálják majd az ügyet és kongresszusi meghallgatásokat helyeztek kilátásba.

Újságírói kérdésre válaszolva hétfőn Trump azt mondta, nem fogadja meg Lindsey Graham szintén vasárnap felvetett tanácsát, miszerint újra kellene indítani valamennyi kormányzati hivatal munkáját és utána kellene ismét megkezdeni a tárgyalásokat a demokrata párti politikusokkal az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséről.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20190114_Trump_Nem_jatszom_ossze_Moszkvaval#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A német köztévé szerint Magyarország demokráciájának ártottak az uniós pénzek

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című szerda esti adásában azt a kérdést feszegették, hogy ártanak-e …