2018. november 15., csütörtökMa Albert, Lipót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.15. Albert, Lipót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Hirdetés

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból.

“A lehető leghatározottabban megkérem Mexikót, hogy állítsa meg ezt a támadást, ha pedig nem képes erre, akkor utasítom az amerikai hadsereget, hogy zárja le a déli határunkat!” – írta az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

A megválasztott mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador által külügyminiszterré kinevezett Marcelo Ebrard a mexikói rádiónak nyilatkozva nem sok jelentőséget tulajdonított Trump kijelentéseinek, amelyek szerinte az amerikai szavazóbázisnak szólnak. Trump elnök álláspontja a határt illetően nem meglepő, akkor lenne az, ha más állásponton lenne – mondta. Az amerikai félidős választások közel vannak, ezért az elnököt politikai számítás vezérli – tette hozzá.

Az amerikai elnök a héten már fenyegetőzött azzal, hogy “azonnal” megvonja a segélyalapokat a hondurasi kormánytól, ha az nem lép fel az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánnal szemben. A bevándorlócsoport vezetői azt állítják, hogy az erőszak és szegénység elől menekülnek.

Trump csütörtöki Twitter-bejegyzésében bírálta Guatemala, Honduras és Salvador vezetőit, akik szerinte alig tesznek valamit, hogy feltartóztassák az emberáradatot, amellyel – vélte – sok bűnöző is érkezik az Egyesült Államokba Mexikón keresztül. Az amerikai államfő megismételte továbbá az amerikai demokrata párt elleni bírálatát, amely szerint – mint Trump fogalmazott – “a nyitott határok és a gyenge (bevándorlási) törvények mellett kampányolnak”.

A hondurasi szegénység elől menekülő tömeg több mint kétszeresére duzzadt szombat óta, amikor mintegy 1300 hondurasi verődött össze, hogy útnak induljon a közép-amerikai ország északi részéből. A csoport szerdán megérkezett Guatemala Mexikóval közös határához a guatemalai püspöki konferencia lelkipásztorának elmondása szerint.

Jimmy Morales guatemalai elnök szerdán az országot és lakosságát “fenyegető kockázatként” értékelte a hondurasi bevándorlók “tömeges” érkezését, és biztosított afelől, hogy nemzetközi szervezetek segítségével jelenleg azon vannak, hogy ellenőrizzék a migránsok szándékát.

A múlt szombaton elindult karaván után hondurasi bevándorlók újabb csoportja indult el az Egyesült Államok felé kedden. A salvadori kormány szerdán 415 hondurasi bevándorló belépését engedélyezte e második csoportból.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181018_Trump_a_hadsereggel_zaratna_le_a_mexikoi_hatart#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mit adott nekünk az Európai Unió?

Mit adott nekünk az Európai Unió?

Az Európai Unió támogatói általában kézenfekvőnek gondolják, hogy mindenki tisztában van vele, milyen sok fejlesztést …