2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Hirdetés

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg az Egyesült Államok felé tartó menekülteket Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból.

“A lehető leghatározottabban megkérem Mexikót, hogy állítsa meg ezt a támadást, ha pedig nem képes erre, akkor utasítom az amerikai hadsereget, hogy zárja le a déli határunkat!” – írta az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

A megválasztott mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador által külügyminiszterré kinevezett Marcelo Ebrard a mexikói rádiónak nyilatkozva nem sok jelentőséget tulajdonított Trump kijelentéseinek, amelyek szerinte az amerikai szavazóbázisnak szólnak. Trump elnök álláspontja a határt illetően nem meglepő, akkor lenne az, ha más állásponton lenne – mondta. Az amerikai félidős választások közel vannak, ezért az elnököt politikai számítás vezérli – tette hozzá.

Az amerikai elnök a héten már fenyegetőzött azzal, hogy “azonnal” megvonja a segélyalapokat a hondurasi kormánytól, ha az nem lép fel az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánnal szemben. A bevándorlócsoport vezetői azt állítják, hogy az erőszak és szegénység elől menekülnek.

Trump csütörtöki Twitter-bejegyzésében bírálta Guatemala, Honduras és Salvador vezetőit, akik szerinte alig tesznek valamit, hogy feltartóztassák az emberáradatot, amellyel – vélte – sok bűnöző is érkezik az Egyesült Államokba Mexikón keresztül. Az amerikai államfő megismételte továbbá az amerikai demokrata párt elleni bírálatát, amely szerint – mint Trump fogalmazott – “a nyitott határok és a gyenge (bevándorlási) törvények mellett kampányolnak”.

A hondurasi szegénység elől menekülő tömeg több mint kétszeresére duzzadt szombat óta, amikor mintegy 1300 hondurasi verődött össze, hogy útnak induljon a közép-amerikai ország északi részéből. A csoport szerdán megérkezett Guatemala Mexikóval közös határához a guatemalai püspöki konferencia lelkipásztorának elmondása szerint.

Jimmy Morales guatemalai elnök szerdán az országot és lakosságát “fenyegető kockázatként” értékelte a hondurasi bevándorlók “tömeges” érkezését, és biztosított afelől, hogy nemzetközi szervezetek segítségével jelenleg azon vannak, hogy ellenőrizzék a migránsok szándékát.

A múlt szombaton elindult karaván után hondurasi bevándorlók újabb csoportja indult el az Egyesült Államok felé kedden. A salvadori kormány szerdán 415 hondurasi bevándorló belépését engedélyezte e második csoportból.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181018_Trump_a_hadsereggel_zaratna_le_a_mexikoi_hatart#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

7 ezer cserkészvezető 12 ezer gyereket molesztálhatott az évek folyamán az USA-ban

Több ezer vezetőt érinthet az a molesztálási botrány, ami az Amerikai Cserkészszövetség soraiban robbant ki …