2018. december 10., hétfőMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2018.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Teljes a zűrzavar a brexittel kapcsolatban

Hirdetés

Teljes a zűrzavar a brexittel kapcsolatban

Folytatódik a brexittel kapcsolatban az a különös kettősség, hogy miközben minden illetékes, elsősorban Theresa May brit miniszterelnök és Dominic Raab kilépésügyi miniszter arról nyilatkoznak, hogy nagyon közel van a megállapodás, addig semmilyen részletben nem látszik a közös brit álláspont. Ráadásul minden politikus kihasználja a fokozott figyelmet arra, hogy bizonyítsa, ő rendíthetetlen, történelmi távlatokban gondolkodó politikus.

Az már csak hab a tortán, hogy miközben a britek nem tudnak megállapodni a saját álláspontjukról, az esetleges közös álláspont még egyáltalán nem biztos, hogy tetszeni fog az Európai Uniónak, amely számtalanszor nyilvánvalóvá tette, a különböző uniós szabadságjogok kéz a kézben járnak, nem lesz brit cherry-picking, vagyis nem lehet a gazdasági előnyöket úgy kiaknázni, hogy a kötelességektől szabadulna Nagy-Britannia.

Az egyetlen esély

A két legkritikusabb kérdés, amely természetesen egymással is összefügg, hogy lesz-e ellenőrzés az ír – észak-ír határon, és nagy-Britannia belép-e, és ha igen, milyen időtávon a vámunióba.

Hirdetés

Vélhetően egyezség csak akkor lehet, ha az Egyesült Királyság egésze határozatlan ideig az EU vámuniójában marad, Észak-Írország pedig a belső piac része lesz – így egyelőre nem kellenne határellenőrzés Írország és Észak-Írország között.

Mindenkinek van egy feltétele

Csakhogy erre mindenki beszól, a London-párti észak-ír anglikánok minden olyan lépést, amely csökkenti a kötődést Nagy-Britanniához elleneznek, így akár teljesen megvonhatják May támogatását. Ez azért veszélyes, mert a bonyolult sakkjátszmában Theresa May már így is kisebbségre olvadt belső támogatása tovább csökkenhet, paradox módon legfeljebb egy esetben maradhat fenn, ha nem lesz megállapodás, vagyis Nagy-Britannia egy no deal brexittel ugrik a sötétségbe.A

Dominic Raab például akkor nem tudja támogatni a megállapodást, ha a vámunió határozatlan időre szól, míg Andrea Leadsom, a konzervatív párt egyik legbefolyásosabb politikusa, a képviselőház konzervatív frakciójának vezetője azt jelentette ki, hogy készen áll a lemondásra, ha az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May újabb engedményeket tesz az Európai Uniónak.

A NAV-nak is feladat

Magyarországon eközben Molnár Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes-államtitkára nyilatkozott brexit-ügyben. Mint mondta, a brexit jelentős többletfeladatokat ró a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV), de a felkészülés már elkezdődött.

Molnár Tamás kiemelte: első felméréseik szerint évente közel félmillió vámkezelési üggyel nő a NAV apparátusának leterheltsége a brit EU-tagság megszűnése miatt, függetlenül attól, hogy létrejön-e, vagy meghiúsul az EU és Nagy-Britannia között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás.

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2018/10/12/teljes_a_zurzavar_a_brexittel_kapcsolatban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy 15 éves fiú miatt taposták halálra egymást az olasz klub vendégei

Egy 15 éves fiú miatt taposták halálra egymást az olasz klub vendégei

Mint megírtuk, hat embert (öt tizenévest és egy felnőttet) tapostak halálra egy olaszországi éjszakai klubban …