2019. szeptember 22., vasárnapMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tapsolhatnak örömükben a nyugati elhárítók

Hirdetés

Tapsolhatnak örömükben a nyugati elhárítók

A titkosszolgálati szakzsargon sting operationnek nevezi azt a módszert, amivel valakik gyakorlatilag kormányválságot idéztek elő Ausztriában. A módszer lényege, hogy tesztelnek, csőbe húznak valakit. Az Egyesült Államokban a rendőrségen belül is gyakran alkalmazzák ezt a módszert, például amikor magukat drogkereskedőknek kiadó rendőrök környékeznek meg más drogkereskedőket, végül pedig lebuktatják őket. Minden bizonnyal egy ilyen sting operation “áldozata” lett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a Szabadságpárt (FPÖ ) első embere, aki óvatlanul súlyos korrupciós viszonyokról mesélt és állami segítséget ígért magukat orosz oligarcháknak kiadó embereknek egy – mint később kiderült, bekamerázott – ibizai nyaralóban. Ez Ausztriában már elég ok arra, hogy egy politikus megbukjon. Az ibizai felvételen Strachéval tárgyaló nő egy orosz oligarcha, Igor Makarov unokahúgának adta ki magát. Makarov egy Vlagyimir Putyinoz közel álló oligarcha, akinek amúgy nincs unokahúga. 

Maga az akció nem igényel nagyobb kreativitást, mint egy hosszúra nyúlt Kész Átverés Show bármelyik adása, ám több pénzbe és időbe kerül. Megnyerni valakinek a bizalmát annyira, hogy ilyen kötetlenül beszéljen, függ a célszemély habitusától is, nyilván egy fecsegő, mindenkivel bratyizó politikust könnyebb csőbe húzni, mint egy bizalmatlan, óvatos embert. Kiépíteni valakivel a bizalmat, megalkotni olyan legendát, ami hihető, mind-mind idő és pénz.

Egy ilyen akció célja lehet akár az is, hogy a csőbe húzott embert zsarolni tudják, de Strache esetében úgy tűnik, ennek ellenkezőjét akarták elérni: a kész terméket eleve a német sajtóban akarták teríteni azok, akik megtervezték és kivitelezték az akciót. A cél kettős: megbuktatni Strachét és a lehető legtöbb FPÖ-st, akit ő maga magával ránthat a mélybe, kormányválságot előidézni. Ezen kívül egyértelművé tenni az osztrákoknak, mennyire könnyen engedné eladni az ország nyilvánosságát egy idegen államnak egy politikai erő önös hatalmi érdekéből. 

Hirdetés

A viszonylag jó minőségű videót titokban vették fel, a csalók legendája (kitalált története) profin fel volt építve és működött, a felvételt pedig a készítők az újságíróknak konspiratív módon adták át. 

Három órát kellett autóznunk a videó átvételéhez, majd egy benzinkútnál kellett várnunk. Onnan tovább irányítottak minket egy másik helyre, majd egy elhagyott hotel épületében adták át az anyagot. Az egész olyan volt, mint egy rossz filmben

– mesélte a felvételek átadásának körülményeiről Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója. Mindebből úgy tűnik, az akció végrehajtói akár arra is ügyelhettek, hogy ellenőrizzék: figyelik-e, követik-e az újságírókat mások, például az osztrák elhárítás vagy az oroszok emberei. Ezt nevezik ellenfigyelésnek: ilyenkor tulajdonképpen az esetleges megfigyelőket figyelik meg. Hogy miért éppen az osztrákok vagy az oroszok esetleges “érdeklődését” kellett kiszűrnie az akció végrehajtóinak, arra később visszatérünk. 

Egy dolog biztos: ha egy esetleges ellenfigyelés miatt kellett ennyit autókázniuk az újságíróknak, az arra utal, hogy bárkik is tervezték ezt az akciót, nem amatőrök, hanem profik voltak.

Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója

Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója

Fotó: Leon Bennett / Getty Images Hungary

Az újságíró nem árulta el, hogy Ausztriában vagy külföldön vették-e át a felvételt ilyen kalandos módon, pedig ez a részlet sem mindegy. Azt tudni lehet, hogy magát a műveletet nem Ausztriában, hanem egy harmadik országban, Ibizán hajtották végre. Ha a felvételt sem Ausztriában adták át, az akár utalhat arra, hogy a készítők ügyeltek arra, hogy az osztrák titkosszolgálat ne köphessen bele a levesükbe, és természetesen azt is jelentheti ez, hogy a végrehajtók sem feltétlen osztrákok. Mindenképpen biztonságosabb ugyanis a titkosszolgálati műveleteket egy harmadik országban végrehajtani, tehát ha osztrák célszemélyek elleni az akció, akkor azt nem Ausztriában. De mindez azt sem jelenti feltétlen, hogy valamelyik külföldi titkosszolgálat áll a háttérben, elég sok ugyanis a variáció:

  • a végrehajtók lehettek egy külföldi biztonsági cég emberei, kiugrott titkosszolgák, akik egy harmadik, számukra biztonságos államban akcióztak. De ha így történt, akkor is valakinek finanszíroznia kellett a műveletet;
  • lehettek olyan, korábban az osztrák elhárításnál dolgozó emberek is, akik éppen amiatt hagyták ott a céget, mert az osztrák titkosszolgálat az elmúlt években a nacionalista politikusok ellenőrzése alá került – ám ha így volt, akkor is szükség volt finanszírozóra;
  • egy olyan kreatív csapat is végrehajthatta mindezt, amelyiket egykori titkosszolgák segítettek ki, de ez is pénzbe kerül, a számlát valakinek állnia kellett;
  • és természetesen akár egy külföldi titkosszolgálat is végrehajthatta az egészet, ez esetben pénz, paripa, fegyver, minden adott.

Az, hogy egy külföldi biztonsági cég emberei avatkoznak bele politikai játszmákba, nem példa nélküli, nemrég Magyarországon is történt hasonló. Ahogy arról korábban részleteiben már beszámoltunk, egy izraeli hátterű magántitkosszolgálat hasonló sting operation műveletet hajtott végre olyan civilek ellen, akikről úgy ítélték meg, hogy Soros Györgyhöz köthetőek.

Bár nem tudni, hogy akkor ki vagy kik bízták meg a külföldi céget, azaz kik fizették a számlát, azt viszont igen, hogy mire ment ki a játék: bebizonyítani, hogy ezek a civilek valójában Soros katonái, céljuk pedig az illegális bevándorlás elősegítése. A magánhírszerzők több embert célba vettek, köztük olyan civilt is, aki gyanút fogott és szólt a magyar elhárításnak. Részben ez, részben a bénán kivitelezett akciók vezettek oda, hogy a végeredmény vérszegény lett. A cég által összegyűjtött anyag egy része egy izraeli lapnál, egy másik pedig Bayer Zsoltnál landolt, de még Orbán Viktor is beépítette az egyik rádióinterjújában. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/05/21/osztrak_kormanyvalsag_elegtetelt_erezhetnek_most_a_nyugati_kemelharitok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parittyával indultak neki a hongkongi tüntetők, könnygázt kaptak

A rendőrség könnygázt vetett be szombaton Hongkongban a kormányellenes tüntetők ellen, akik a város Tuen Mun …