2019. szeptember 22., vasárnapMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tajvan az első ázsiai ország, ahol a kormány alkalmazkodik a melegekhez

Hirdetés

Tajvan az első ázsiai ország, ahol a kormány alkalmazkodik a melegekhez

Péntek reggel hatalmas trópusi viharra ébredtünk Tajvanban, ami kora délutánig el sem állt. Sem az eső, sem az elálltával a közösségi médiát elárasztó szivárványfotók nem szokatlanok a szigeten. Viszont nagyjából ugyanebben az időben, Ázsiában elsőként megszavazták a meleg párok házassághoz való jogát biztosító törvényt, ezzel ünneplő fiatalok tömegét hívva az utcára.

„Tajvan legalább hat éve hintázik ebben a kérdésben, mindig előrelépünk, majd visszatáncolunk. Néha elbizonytalanodtunk és elfáradtunk, de tovább küzdöttünk. Nagyon boldog vagyok, és büszke vagyok Tajvanra” – mondta el az Indexnek Li Tong-ji, a helyi Pride aktivistája.

Rizikós és nagy súlyú politikai döntés született, főleg a hamarosan újraválasztásért induló Caj Jing-ven elnök asszony szempontjából – nem véletlenül tartott két évig meghozni. A döntés leginkább külpolitikai üzenetként értelmezhető, de az egyébként kifejezetten békés tajvaniakat olyan mértékben megosztja, hogy hosszú távon akár ezen is múlhat a sziget függetlensége Kínától.

Egyet előre, kettőt hátra

Először is, Tajvan a világ nagy része számára nem létezik. A szigetország (vagy csak sziget, ha úgy tetszik) többek közt Magyarország szerint is a Kínai Népköztársaság része, épp a napokban a magyar külügy be is keményített egy nemzetközi diplomáciai téren igen fontos kérdésben, a Debreceni Egyetem ételvásárával kapcsolatban.

Hirdetés

A tajvaniak szerint ők nem Kína, és aki járt itt, tudja, mennyire fontos ez nekik. A ma itt élők nagyrészt azoknak a politikai menekülteknek a leszármazottai, akik Mao Ce-tung és a Kínai Kommunista Párt hatalomátvételekor a Hongkong magasságában található, Dunántúl méretű szigetre, Tajvanra menekültek. Máig két útlevelük van, az egyiken az áll, Kínai Népköztársaság, a másikon az, hogy Tajvan.

A helyi politikai palettán két szín van, ezek szinte pontosan 50-50 százalékban osztják meg a társadalmat: kék és zöld. A kékek a Kínával közelebbi kapcsolatot favorizáló, egy ideig fehér terrort alkalmazó Kuomintang (KMT), a zöldek pedig a most kormányon lévő, valamivel agresszívabban autonómiapárti Demokrata Progresszív Párt (DPP).

A DPP zászlója alatt futó első női elnök, Caj Jing-ven kétszer is nagyon sikeres közösségi média alapú kampányt futtatott, hatalmas népszerűséggel került az elnöki székbe. Videóüzeneteiben többször biztosította az LMBT-közösséget támogatásáról, sokak szerint pedig ő maga is érintett lehet, bár ezt soha nem erősítette meg nyilvánosan. Ennek ellenére Caj elnökasszonyt megválasztása óta gyenge fellépéssel és megalkuvó politikával támadják, többek között a melegjogok terén beállt kínos csend miatt.

A téma mégis elkerülhetetlenül fontos Tajvanban, ahol az első Pride felvonulást is a tajpeji önkormányzat kezdte el szervezni. Ezek az emberi jogi kérdések ugyanis azok, amik Tajvant politikai értelemben a liberális Nyugathoz kötik, és egyben élesen szembeállítják Kínával.

Két szék között a földre

A helyi Legfelsőbb Bíróság 2017-ben döntött úgy, hogy a házasságot férfiak és nők közötti jogi kapcsolatként definiáló korábbi törvény alkotmányellenes, és két évet adott a parlamentnek, hogy döntést hozzon az ügyben. Ez viszont sem bel-, sem külpolitikai szinten nem bizonyult egyszerű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/05/18/tajvanban_a_kormany_alkalmazkodik_a_melegekhez_meleghazassag_caj_jing-ven/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parittyával indultak neki a hongkongi tüntetők, könnygázt kaptak

A rendőrség könnygázt vetett be szombaton Hongkongban a kormányellenes tüntetők ellen, akik a város Tuen Mun …