2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szélsőjobbos német újságíró utasított a kárpátaljai magyar központ felgyújtására

Hirdetés

Szélsőjobbos német újságíró utasított a kárpátaljai magyar központ felgyújtására

Egy német szélsőjobbos újságírótól kapta az utasítást és a pénzt a  a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának felgyújtására, írta a Szabad Európa Rádió oldala. Michal Prokopowicz a krakkói bíróságon mondta el, hogy az iroda felgyújtását Manuel Ochsenreiter német újságíró, a szélsőjobbos AfD egyik tanácsadója rendelte meg.

A támadást három lengyel férfi, Prokopowicz mellett Tomasz Szymkowiak és Adrian Marglewski hajtották végre 2018 februárjában. Az eset tovább feszítette a húrt Ukrajna és Magyarország közt.

A nyomok azonban nem a magyarellenes ukrán nacionalisták felé vezettek. Az Index korábbi cikke mutatott rá, hogy az elkövetők egy Kreml-barát szélsőjobboldali szervezet tagjai voltak. A magyarellenes támadás egyik elkövetője, Tomasz Szymkowiak egyben a lengyel szélsőjobboldali Xportal.pl weboldal szerkesztője, ahova többek közt Alekszandr Dugin-interjúkat fordított, de a Kreml-párti Szputnyik rádióban is szerepelt többször „szakértőként”. Közösségi médiás tevékenységére pedig a horogkeresztek és más náci szimbólumokkal teli tartalmak posztolása volt jellemző.

Hirdetés

Manuel Ochsenreiter cáfolta a vádakat. A német férfi a szélsőjobbos Zuerst újság munkatársa, aki rendszeres megszólaló az orosz állami tévében, köszönhetően oroszbarát véleményének.  Ochsenreiter  támogatta az Ukrán szeparatistákat, és szót emelt az Oroszországot sújtó szankciók ellen is.  A német újságíró korábban tanácsadóként dolgozott a bevándorlásellenes, oroszbarát AfD-nél.

A német férfi ügyvédje a lap megkeresésére azt mondta, hogy nem tudnak ilyen vádakról, de ha elhangzott is hasonló, az nem igaz.

Korábbi cikkünk szerint az eset Moszkva azon akcióinak sorába tartozik, amellyel az Ukrán NATO-csatlakozást igyekszik megakadályozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/01/14/szelsojobbos_nemet_ujsagiro_utasitott_a_karpataljai_magyar_kozpont_felgyujtasara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A német köztévé szerint Magyarország demokráciájának ártottak az uniós pénzek

A német közszolgálati ZDF Zoom+ című szerda esti adásában azt a kérdést feszegették, hogy ártanak-e …