2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szabadon engedték a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort

Hirdetés

Szabadon engedték a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort

Szabadlábra helyezte pénteken a török bíróság azt az amerikai lelkipásztort, akit korábban kémkedéssel és terrorszervezetekkel való együttműködéssel vádoltak. Andrew Craig Brunsont 3 év börtönre ítélték, de a bíróság úgy döntött, nem kell letöltenie büntetését, mert már csaknem két éve tartották fogva. A tiszteletes július vége óta házi őrizetben volt, most azonban a bíróság feloldotta a rá kiszabott bírói felügyeletet és utazási tilalmat is, így Brunson elhagyhatja Törökországot.

A lelkipásztor ügyvédje az ítélet után azt mondta, szerinte semmi szükség nem lett volna arra, hogy védence „ennyi kárt szenvedjen Törökországban”, és hogy a török-amerikai kapcsolatok ilyen feszültté váljanak. Kijelentette, a büntetőítéletet nem fogadják el, fellebbezni fognak.

Brunsont a 2016-os puccskísérlet után, decemberben tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát és a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államoknak is.

A több mint húsz éve Törökországban élő Brunson, aki a tárgyalásokon felszólalásakor mindig törökül beszélt, végig tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyész eddig összesen 35 év börtönbüntetést kért a lelkipásztorra, de miután a per tanúi a pénteki tárgyaláson visszavonták korábbi állításaikat, az ügyész végül a bírói felügyelet feloldását és már csak 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztést kezdeményezett Brunsonnal szemben terrorszervezeti tagság miatt. Az ügyész egyúttal nem tartott igényt a nyomozás folytatására.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181012_Szabadon_engedtek_a_Torokorszagban_kemkedessel_vadolt_amerikai_lelkipasztort#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem csökken a feszültség Irán-ügyben, amerikai és francia diplomaták utaznak a térségbe

Közel-keleti és európai körútra indul Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja  – jelentette be …