2018. december 10., hétfőMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2018.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szabadon engedték a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort

Hirdetés

Szabadon engedték a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort

Szabadlábra helyezte pénteken a török bíróság azt az amerikai lelkipásztort, akit korábban kémkedéssel és terrorszervezetekkel való együttműködéssel vádoltak. Andrew Craig Brunsont 3 év börtönre ítélték, de a bíróság úgy döntött, nem kell letöltenie büntetését, mert már csaknem két éve tartották fogva. A tiszteletes július vége óta házi őrizetben volt, most azonban a bíróság feloldotta a rá kiszabott bírói felügyeletet és utazási tilalmat is, így Brunson elhagyhatja Törökországot.

A lelkipásztor ügyvédje az ítélet után azt mondta, szerinte semmi szükség nem lett volna arra, hogy védence „ennyi kárt szenvedjen Törökországban”, és hogy a török-amerikai kapcsolatok ilyen feszültté váljanak. Kijelentette, a büntetőítéletet nem fogadják el, fellebbezni fognak.

Brunsont a 2016-os puccskísérlet után, decemberben tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát és a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államoknak is.

A több mint húsz éve Törökországban élő Brunson, aki a tárgyalásokon felszólalásakor mindig törökül beszélt, végig tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyész eddig összesen 35 év börtönbüntetést kért a lelkipásztorra, de miután a per tanúi a pénteki tárgyaláson visszavonták korábbi állításaikat, az ügyész végül a bírói felügyelet feloldását és már csak 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztést kezdeményezett Brunsonnal szemben terrorszervezeti tagság miatt. Az ügyész egyúttal nem tartott igényt a nyomozás folytatására.

Hirdetés

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181012_Szabadon_engedtek_a_Torokorszagban_kemkedessel_vadolt_amerikai_lelkipasztort#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy 15 éves fiú miatt taposták halálra egymást az olasz klub vendégei

Egy 15 éves fiú miatt taposták halálra egymást az olasz klub vendégei

Mint megírtuk, hat embert (öt tizenévest és egy felnőttet) tapostak halálra egy olaszországi éjszakai klubban …