2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Politikai atombomba lett Ausztriában az ibizai vodkázásról készült videó

Hirdetés

Politikai atombomba lett Ausztriában az ibizai vodkázásról készült videó

Az ausztriai politikai válság legújabb fejleményei röviden:

  • Egy 2017-ben készült, rejtett kamerás videó miatt szombaton lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. 
  • Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke bejelentette: nem kíván tovább együtt kormányozni az FPÖ-vel, előrehozott választások kiírását kezdeményezte. Ezt a szövetségi elnök szeptemberre tűzi ki. 
  • Sebastian Kurz hétfőn bejelentette, hogy meneszti Herbert Kickl FPÖ-s belügyminisztert. Az FPÖ válaszul várhatóan összes miniszterét visszahívja a kormányból. 
  • A kancellár a szeptemberi választásokig szakértőkkel akarja pótolni a távozó minisztereket.
  • A legnagyobb ellenzéki párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) erre bejelentette: már most bizalmatlansági indítvánnyal akarja megbuktatni a kancellárt, az előrehozott választásokig szakértői kormány irányítsa az országot.   

A mostani botrány jobb megértéséhez ugorjunk vissza egy kicsit az időben. Ausztriának a második világháború óta 30 kormánya volt, ezek közül 20 esetben a szociáldemokraták (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) nagykoalícióban irányította az országot. Ennek megfelelően ki is alakultak az országban a két nagy párthoz kötődő struktúrák, a személyi és a gazdasági háttér. A 2015-ös menekültválsággal azonban nem tudott mit kezdeni a nagykoalíció. A két történelmi pártnak óriási kihívást jelentett az egykor Jörg Haider nevével fémjelzett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), aminek a népszerűségét az Európát oldalba kapó menekülthullám ismét a magasba repítette. Az FPÖ 2017-re harmadik erőként ott loholt a két kormányzó párt mögött a fogtechnikusból pártelnökké lett, és a fiatalok egy része körében is népszerű Heinz-Christian Strache vezetése alatt.

Nekik állt a zászló

2017 májusában lemondott Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár, az Osztrák Néppárt addigi elnöke. Helyét a párt élén az akkor 31 éves Sebastian Kurz külügyminiszter vette. A politikai csodagyereknek tartott miniszter hatalmas elánnal vágott bele a Néppárt megújításába. Ennek egyik feltételéül szabta, hogy a nagykoalíció nem folytatható tovább, előrehozott választásokra lesz szükség. Kurz már 2015 óta önálló és sarkos véleményt hangoztatott a menekültválság kezeléséről. Támogatta a magyar határkerítést, egyetértett azzal, hogy a menekülteket az EU külső határain kell megállítani, és csak ellenőrzötten és szabályozottan lehet beengedni. Ezzel elkezdett szavazatokat elvenni az FPÖ-től, de a a korábban neonácinak, iszlamofóbnak tartott FPÖ is finomított álláspontján. Az FPÖ akkor már amúgy sem volt teljesen szalonképtelen Ausztriában, hiszen 2015 óta tartományi szinten a szociáldemokratákkal (Burgenland) és a Néppárttal (Felső-Ausztria) is koalícióban álltak. A politikai konstelláció 2017-ben olyan volt, hogy szövetségi szinten legnagyobb eséllyel Kurz ÖVP-je és Strache FPÖ-je tud majd koalíciót alkotni.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart 2019. május 18-án

Hirdetés

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart 2019. május 18-án

Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

A kormányzati szerepre készülő Heinz-Christian Strachét 2017 júliusában, három hónappal az előrehozott választások előtt pártbeli bizalmasa, Johann Gudenus akkori bécsi alpolgármester, későbbi FPÖ-frakcióvezető hívta el Ibizára, hogy egy gazdag orosz befektetővel tárgyaljanak. A befektetőről annyit tudtak, hogy tervei vannak Ausztriában, és a párt támogatását ígérte. A magát a gázüzletágban érdekelt oligarcha, Igor Makarov unokahúgának kiadó nő Ibizán azt vázolta fel, hogy megvennék a legnagyobb példányszámú osztrák napilap, a Kronen Zeitung részesedésének 50 százalékát, de ezért cserébe ellenszolgáltatást várnak.

Az ötlettől láthatóan megmámorosodott a luxusvilla kényelmes kanapéján cigiző, vodkát és Red Bullt nyakaló Strache. Az FPÖ elnöke azt fejtegette, hogy pár ember kirúgásával és néhány új kolléga felvételével irányba állítható a lap, és ha a Kronen Zeitung az FPÖ-t támogatja, akkor nem 26, hanem 36 százalékot fognak elérni. Strache ezután a legkülönfélébb ötleteket vázolta fel ellentételezés gyanánt, amiből kormányra kerülésük esetén busásan profitálhatna a gazdag orosz befektető: részben privatizálnák az osztrák közszolgálati televíziót, a szerencsejáték-ipart vagy magánkézbe adnák az ivóvízszolgáltatást. Strache ezen kívül azt is tanácsolta a fiatal orosz nőnek, hogy alapítson egy Strabaghoz hasonló céget, és ha kormányra kerülnek, onnantól minden állami megbízást ők fognak megkapni.

Most robbant

A beszélgetés akkor érdekes módon nem került nyilvánosságra. A 2017-es választásokon az FPÖ lett a 3. legerősebb párt, és ahogy várható volt az Osztrák Néppárt koalíciót kötött vele. A berögzült és megfáradt osztrák nagykoalícióknak alternatívát nyújtó ÖVP-FPÖ kormány az azóta eltelt másfél évben elismerésre méltó eredményekkel, nagyobb botrányok nélkül vezette Ausztriát. Adót csökkentettek, egyensúlyban tartották Európa legjobban működő gazdaságát, oktatási és szociális reformokat kezdtek.

Kilenc nappal az európai parlamenti választások előtt két német lap, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung hozta nyilvánosságra az Ibizán elhangzottakat, ami atombombának bizonyult az osztrák közéletre: Strache megbukott és lemondott, Sebastian Kurz felmondta a koalíciót, és szeptemberben ismét előrehozott választásokat tartanak.

Az ügyben két tisztázatlan kérdés van:

  • Ki készítette a rejtett kamerás felvételt és miért?
  • Miért várt vele ennyi ideig? Miért nem jelentette meg a 2017 októberében tartott ausztriai választások előtt, hogy megakadályozza az FPÖ választási sikerét.
Részlet a rejtett kamerás felvételből

Részlet a rejtett kamerás felvételből

Fotó: Reuters Tv / Reuters

Moszkva: Nincs közünk hozzá

Az osztrák és német sajtóban eddig megjelentek szerint Strachét szabályosan kelepcébe csalták. Egyelőre senki nem erősítette meg, hogy a magát Aljona Makarovának kiadó fiatal orosz nő valós személy lenne, és tényleg kapcsolatban állna a Forbes szerint 2,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Igor Makarovval. A megrendezett találkozó a bekamerázott, naponta 1000 euróért bérelhető ibizai luxusvillában azt a célt szolgálhatta, hogy beszéltesse és kompromittálja az egyre több vodkát és Red Bullt fogyasztó szabadságpárti politikust. 

Arról, hogy ki készíthette a felvételt, különböző teóriák keringenek.

  • Titkosszolgálat – A professzionális szervezés, a több hónapos előkészítés (a fiatal orosz nő már 2017 elején megismerkedett Strache bizalmasával, a videón szintén látható Johann Gudenusszal) és a költséges helyszín egy külföldi titkosszolgálat akciójára utalhat. Az ilyen akcióknál persze minden és az ellenkezője is elképzelhető. Kézenfekvőnek tűnhet, hogy az orosz titkosszolgálat akarta “fogni” ezzel Strachét, de ugyanígy az is,hogy valaki az oroszokra akarta terelni a gyanút. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn tagadta, hogy bármi közük lenne a videóhoz. A videón szereplő nőről azt mondta: provokátorról van szó, “nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár”. Kevéssé valószínű egyébként, hogy Moszkvának érdekében állt volna az Ausztriában kormányra jutott FPÖ szétzilálása. A Putyin Oroszországával kezdettől szimpatizáló, menekültellenes, Európa-szkeptikus irányvonalat képviselő párt épp azon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2019/05/20/ausztria_fpo_ovp_heinz-christian_strache_sebastian_kurc_ibiza_video_titkosszolgalat_kormanyvalsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb republikánus kihívója akadt Donald Trumpnak

Újabb republikánus kihívója akadt Donald Trumpnak

A támogatások révén van lehetőségünk számos anyagot készíteni a csodálatos vidéki Magyarországról. Támogass te is! …