2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Orosz és kínai hadihajók hemzsegnek az amerikai partoknál

Hirdetés

Orosz és kínai hadihajók hemzsegnek az amerikai partoknál

A hidegháború legsötétebb éveinek hangulatát idéző nyilatkozatot tett John Richardson műveleti igazgató, magas rangú amerikai haditengerészeti vezető.

Arról beszélt, hogy a hidegháború nem lehetett olyan erős orosz és kínai haditengerészeti aktivitást tapasztalni az Atlanti-óceán északi részén, mint mostanában – mindezt a 444.hu cikke idézi.

Fontos ember

Mindezt illik komolyan venni, mert Richardson a haditengerészet (a Navy) szakmai vezetőjének tekinthető, ami formálisan ugyan csak a negyedik szint, de felette csak politikusok vannak:

Hirdetés

  • Donald Trump elnök,
  • Jamrs Mattis védelmi miniszter és a
  • Richard Spencer ,a Navy első embere

állnak felette a hierarchiában.

Kémgyanú

Az amerikai katonai vezető jelezte, attól tart, hogy ezek a hemzsegő járművek, elsősorban tengeralattjárók lehallgathatják az amerikai kommunikációs csatornákat, vagy akár el is vághatják a transzatlanti kábeleket.

Mindez egyáltalán nem alaptalan, Oroszország például bevallottan intenzíven fejleszti a Borej osztályú atommeghajtású tengeralattjáró-osztályát.

Ezek a 170 méter hosszú tengeralattjárók akár 12-16 Bulava típusú rakétát is hordoznak.

Kína pedig állítólag még gyorsabban bővíti, már ma is 250 ezres létszámú haditengerészetét. Főleg dél-kelet-ázsiai agresszív fellépései ismertek, de ezek szerint északon is aktív.

Második flotta

A növekvő kínai és orosz fenyegetésre válaszul az Egyesült Államok bejelentette, hogy reaktiválta az úgynevezett második flottáját. A hivatalos ceremónia augusztus 24-én lesz a virginiai Norfolkban, a flotta bázisán.

Érdekesség, hogy a haditengerészet fejlettségét tekintve ugyan biztosan az Egyesült Államok vezet globálisan, de a hadihajók számát tekintve Észak-Korea és Kína is több hajóval rendelkezik, mint a harmadik Egyesült Államok. A lista szerint a negyedik Irán és csak az ötödik Oroszország, amelynek tengeralattjáró-flottája azonban fejlettebb, mint az észak-koreai, kínai, vagy iráni flotta.

Forrás: https://index.hu/kulfold/2018/08/10/orosz_es_kinai_hadihajok_hemzsegnek_az_amerikai_partoknal/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Befejeződött a vizsgálat: Trumpék nem játszottak össze az oroszokkal

Befejeződött a vizsgálat: Trumpék nem játszottak össze az oroszokkal

A Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai szerint Donald Trump kampánycsapata nem játszott össze az …