2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Nem szabad elhallgatni a migráció körüli problémákat – írja a német kereszténydemokrata elnökjelölt

Hirdetés

Nem szabad elhallgatni a migráció körüli problémákat – írja a német kereszténydemokrata elnökjelölt

A CDU fiatal nemzedékének legfontosabb alakjaként számon tartott politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban, vendégkommentárban vázolta fel elnökjelölti programját. Elemzők szerint jelzésértékű, hogy ebben az újságban jelentette meg írását, mert a távozó pártelnök, Angela Merkel kancellár 1999-ben éppen egy FAZ-vendégkommentárban szólította fel távozásra korábbi mentorát, Helmut Kohl néhai pártelnök-kancellárt.

Mi lesz a hitelesség kulcsa?

Jens Spahn kiemelte: Angela Merkel csaknem két évtizeden keresztül sikeresen irányította a CDU-t, és “a Kohl-korszak után átvezette egy új korszakba”, amiért a párt köszönettel tartozik neki. Most “ismét korszakváltást élünk át”, ezért “nemzedékváltást” kell végrehajtani a CDU-nál – írta a 38 éves politikus, aki a legfiatalabb az esélyesnek számító elnökjelöltek közül.

Hangsúlyozta, hogy nem jobboldali fordulatra van szükség, hanem a “modern konzervativizmus” politikájára. Kifejtette:

Hirdetés

Minden politikai stílusnak megvan a maga korszaka, a mi korszakunk pedig modern és értéktudatos, digitális és analóg, európai és nemzeti, vállalkozóbarát és szociális, nőies és férfias,

 és mindennek a CDU vezetésében is meg kell mutatkoznia.

Mint írta, a pártnak újra meg kell határoznia politikája, a keresztény és demokrata politika lényegét, és nem másokból kell kiindulnia. Tevékenységét nem határozhatja meg a párttól jobbra elhelyezkedő “bomlasztók demagógiája” – utalt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, hozzátéve, hogy ugyanez érvényes a Zöldek “látszólag modern populizmusára”.

A CDU-tól főleg azért állnak át szavazók az AfD-hez és a Zöldekhez, mert nem világos, hogy miről szól a politikája.

Csak akkor vagyunk vonzók, ha saját válaszokat adunk a nagy társadalmi kérdésekre, és megmutatjuk, miként lehet ezeket lefordítani jó és konkrét politikára

írta a Merkel-kormányban az egészségügyi minisztériumot vezető politikus.

Hozzátette: a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kezdettől fogva a biztonság és a jogállamiság volt az egyik legfontosabb témája. A jogállam és a közbiztonság alapvető feltétel “liberális európai társadalmaink” működéséhez, mert csak ezek révén nyílik tér “a szabadságnak és az individualitásnak”.

Elefánt a szobában

Aláhúzta, hogy a migráció kérdése az “elefánt a szobában”, vagyis a fő probléma vagy tabu, amelyet mindenki lát, de senki nem beszél róla. A migráció kérdését “sok polgár szerint nem tárgyaltuk ki és nem oldottuk meg”. Az EU-s külső határ hatékony védelme, az “Európán belüli elosztás” és a sikeres integráció feltételeinek megteremtése régóta beteljesítetlen ígéret – fogalmazott.

Németország továbbra is a “rendezetlen” bevándorlás célpontja, és a túlnyomórészt férfiakból álló bevándorlók csoportja évente akkora nagyságrendet jelent, mint egy Kassel vagy Rostock méretű – vagyis nagyjából 200 ezer fős – város lakossága. Ezt a folyamatot korlátozni kell, és jobban kell irányítani, a menedékjogi szabályozást és a régóta esedékes – előkészítés alatt álló – bevándorlási törvényt pedig át kell dolgozni, és a két területet “okosan szét kell választani egymástól”.

Nyílt vita arról, mi kell a humanitás és a rend összeegyeztetéséhez

Utalva arra, hogy Angela Merkel az utóbbi hetekben a 2015-ös menekülthullámmal kapcsolatos döntések körüli viták beszüntetését sürgette, kiemelte: a német társadalom nem teljesíti azt a “jámbor kérést, hogy egyszerűen ne is beszéljünk többé 2015 szeptemberéről”, mert nem tűnnek el a fejekből azok a képek, amelyek alapján az az érzés keletkezetett, hogy az állam és a politika elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett.

A CDU/CSU pártszövetség vezetésében három éve tart az “ádáz és kevéssé mutatós vita” arról a kérdésről, hogy helyes volt-e beengedni a menedékkérőket 2015 szeptemberében. A két párt nemigen jutott közös megoldásokra, mert a felszín alatt valójában arról szól a vita, hogy kinek volt igaza – írta.

Erőnket és egységünket csak akkor szerezhetjük vissza, ha túllépünk ezen a régi csatán, és előremutató, nyílt vitát folytatunk arról, hogy mi szükséges a humanitás, a menekültek támogatása, a rend és az ellenőrzés összeegyeztetéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy egy másik esélyes elnökjelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár szerint a CDU/CSU úgy járhat a menekültpolitikával, mint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az Agenda 2010 nevű – szociális megszorításokat tartalmazó – programmal, amely több mint egy évtizede belső konfliktusokkal terheli a szociáldemokratákat és visszavetette választói támogatottságukat, Jens Spahn hangsúlyozta, hogy a menekültpolitika csak akkor vezet az SPD sorsához hasonló hanyatláshoz, ha a vitát nem viszik el a döntésig, hanem eredmény nélkül berekesztik.

Forrás:
http://hvg.hu/vilag/20181101_A_nemet_keresztenydemokratak_szerint_nem_szabad_elhallgatni_a_migracio_koruli_problemakat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

2030-ig maradhat az egyiptomi elnök, ha nyer a népszavazáson

2030-ig maradhat az egyiptomi elnök, ha nyer a népszavazáson

Ma kezdődött, és három napig tart a népszavazás Egyiptomban, ahol arról az alkotmánymódosításról döntenek, ami …